19.07.2024.

14:37

Foto: Masha Bandjur

Vesti

Đorđević: Napadi na Vučića su posledica hibridnog rata protiv Srbije

Prema njegovim rečima, odluka da se inicira ovakva vrsta sukoba protiv Srbije nije bila slučajna niti spontana; ona je rezultat pažljivo razmotrenih kalkulacija koje po meni datiraju još od početka 2016. godine.

- U tom trenutku, međunarodni centri moći postali su svesni značajnog, ubrzanog oporavka Srbije pod liderstvom Aleksandra Vučića. Napredak je bio evidentan ne samo u ekonomskom smislu već i u pogledu jačanja vojne moći države, koja se pre svega odlikovala odbrambenim i odvraćajućim kapacitetima - ističe Đorđević.

Kako kaže, Srbija je istrajala na politici vojne neutralnosti, negujući razvijene odnose transkontinentalne saradnje, kako sa EU sa jedne strane, tako i sa Ruskom Federacijom i  Narodnom Republikom Kinom sa druge strane, čime je zaštitala samostalnu i suverenu politiku donošenja odluka.

- Hibridni rat protiv Srbije odvija se po mom mišljenju na tri primarna fronta: prvi - nastojanje da se Srbija odrekne Evropske Unije, drugi - podsticanje raskida saradnje sa Kinom, te prisila na uvođenje sankcija Rusiji i priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova, treći - da se spreči ubrzani ekonomski rast Srbije. Kao specifičan primer metode korišćene u ovom ratu izdvaja se pokušaj sprečavanja eksploatacije litijuma, koje ima za cilj upravo usporavanje ekonomskog razvoja zemlje. Instrumentalizacija medija, društvenih mreža i organizovanje protesta opozicije predstavljaju primere taktike ovog rata, sa jasnim ciljem - podsticanje neke nove vrste obojene revolucije koja bi Srbiju ekonomski oslabila i odvojila od njenog puta samostalnosti i neutralnosti u odlučivanju - navodi Đorđević.

Jedan od najeksponiranijih ciljeva takvog pritiska jeste predsednik Aleksandar Vučić, čija je pozicija često na udaru, uključujući pokadkad u trenucima neefikasnosti tih pritisaka ili želje da ti pritisci budi jači, napade na njegovu porodicu.

- Naznake ovih napada na predsednika i njegovu porodicu ogledaju se u svakodnevnom životu, kroz širenje lažnih kratkih vesti i površnih izvora informacija, sa ciljem stvaranja vakuuma između građana i institucija, a koji opozicija u ovakvom hibridnom ratu nastoji iskoristiti i doći na vlast bez izbora - rekao je Đorđević.

Njegovo mišljenje je da je istina najbolje oružje u borbi tokom hibridnog rata, naročito kontinuirani napori predsednika Vučića da se pojavljuje u medijima i njegova nastojanja da izlaže stvarne činjenice, naspram raznih manipulacija i Đorđević, kako dodaje, veruje da se ta metoda često susreće sa kritikama opozicije, koja nastoji da ograniči njegovu vidljivost, naglašavajući na taj način njegovu ispravnost i efektivnost u borbi protiv hibridnih prijetnji.

Podsetio je na lični primer koji se odnosi na lažnu informaciju da je radio kao vozač Jorgovanke
Tabaković, pre nego što je ušao u politiku i dodaje da je ta dezinformacija za cilj imala da ga diskredituje u javnosti.

- Sučeljavanje sa komponentama hibridnog rata zahteva konstantnu budnost, kritičko razmišljanje i insistiranje na transparentnosti istine. Iskustvo Srbije jasno ilustruje složenost i dinamičnost savremenih geostrateških sukoba - zaključuje Đorđević.