Autor: Informer.rs

19.07.2024.

20:00

Foto: Vlada Srbije

Vesti

Đurić sa Grlić-Radmanom: Negovanje i unapređenje odnosa sa susedima nacionalni interes Srbije

Đurić je novinarima izjavio da je na sastanku u Novom Sadu bilo reči o tome kako da se, uz rešavanje otvorenih pitanja iz prošlosti, trasiraju odnosi za budućnost. 

„Srbija je veoma zainteresovana da sa svojim susedom Hrvatskom ima dobre, stabilne, kvalitetne i obostrano korisne odnose, i mislim da predstavnici hrvatskog naroda u Srbiji i predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj mogu da predstavljaju snažan i postojan most za saradnju između naše dve zemlje i naša dva društva“, poručio je Đurić. 

Dve države su, prema njegovim rečima, potrebne jedna drugoj u regionalnom i susedskom kontekstu, kao i u kontekstu rešavanja i unapređenja položaja srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji. 

Đurić je podsetio da se projekat revitalizacije kuće Bana Jelačića realizuje na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, i da će ona uskoro biti u punoj funkciji očuvanja kulturnog, nacionalnog i duhovnog identiteta hrvatskog naroda u Srbiji. 

„Mi isto tako želimo da vidimo stalni kontinuirani rad na unapređenju položaja hrvatskog naroda u lokalnim samoupravama i različitim institucijama i nivoima vlasti. Činjenica da gospodin Žigmanov i 
Hrvatsko nacionalno vijeće učestvuju aktivno u tom procesu dobro govori o namerama naše vlade“, kazao je Đurić.

Srbija, istovremeno, kako je istakao, želi da vidi stalno unapređenje položaja srpskog naroda i srpske zajednice u Hrvatskoj. 

Prema njegovim rečima, jako je dobro to što je dogovoreno imenovanje koordinatora sa srpske strane Zajedničke komisije za rešavanje otvorenih pitanja. 

„Sve to treba da stvori neke institucionalne pretpostavke za to da naš odnos u budućnosti može na temeljima međusobnog poštovanja i poverenja da napreduje ka budućnosti. Dakle, ključne reči za budućnost odnosa Srbije i Hrvatske, po mom skromnom mišljenju, jesu poštovanje i izgradnja poverenja dva slobodarska i slobodoljubiva naroda, o čemu svedoči i davnija istorija u kojoj naši odnosi nisu bili zasnovani samo na sukobima kao tokom 20. veka“, rekao je šef srpske diplomatije. 

On je poručio da će se sa mnogo energije raditi na rešavanju otvorenih pitanja, kako bi budućim generacijama u nasleđe bila ostavljena neka druga vrsta političke paradigme. 

Ministar Đurić je istakao da, kada je reč o nestalim osobama, postoji politička volja da se to pitanje reši. 

„Mislim da ova zajednička komisija koju smo dogovorili da oživimo, da joj damo nov i dodatni impuls, može da nam pomogne u svemu tome i ono što je bitna poruka to je da će ona imati političku podršku“, poručio je šef srpske diplomatije. 

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman je kao najvažnije među nasleđenim otvorenim pitanjima izdvojio pitanje nestalih, izrazivši očekivanje da će ono u saradnji dve države biti rešeno.

„Bitno je istaći da je u interesu i Hrvatske i Srbije živeti stabilno i u miru, kao dobri susedi“, kazao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, Hrvatska podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, ali je važno rešiti otvorena bilateralna pitanja, kao i usklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

„U vrlo izazovnoj geopolitičkoj situaciji važno je promovisati regionalnu stabilnost i dobrosusedske odnose. Čini mi se da nam je to zalog za budućnost. Moramo priznati prošlost kakva je bila, ali i u sadašnjosti rešavati ono što nas opterećuje kako bismo pozitivno gledali u budućnost u interesu dve zemlje i budućih generacija“, poručio je Grlić Radman.