19.07.2024.

20:10

Foto: instagram/buducnostsrbijeav, Tanjug/AP

Vesti

Šiptari u panici nakon posete Šolca Beogradu: Srbija ima novo oružje - litijum! Ništa više neće biti isto!

Svesni su svi oni, i Šiptari, ali i oni koji svakodnevno napadaju Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića da posle današnje posete Olafa Šolca više ništa neće biti isto.

Neće biti isto jer Srbija sada ima novo oružje, a to je litijum.

Kolika je panika kod Šiptara možda i najbolje govori objava Envera Hodžaja, poslanikia PDK i bivšeg ministra spoljnih poslova lažne države Kosovo.

On je istakao da je Srbija je iskoristila strateške odnose sa Rusijom i Kinom kao geopolitički mehanizam u svojim odnosima sa EU.

- Od danas će koristiti interni instrument: evropska automobilska industrija će imati ekskluzivni pristup nalazištima litijuma u ​​Srbiji, a litijum je instrument njene moći u odnosu na EU. Procenjuje se da će Srbija ovim važnim mineralom za proizvodnju baterija zadovoljiti više od 20 odsto potreba EU.

U trci za proizvodnju baterija, Nemačka je među moćnicima na svetskom tržištu, dakle, današnja poseta kancelara Olafa Šolca pokazuje da je Srbija postala strateški interes njegove zemlje i EU! Niko ne zna sadržaj relevantne izjave o saradnji koja je danas potpisana, ali jedno je poznato, da je ovo nova faza međusobnog povezivanja odnosa sa evropskim partnerima.

Ko misli drugačije greši i grešiće i dalje! Jer situacija nije ista kako je bilo do danas! Ne očekujem od Vlade nikakvo strateško razmišljanje o tome kako da postupi u ovoj situaciji i kako da izbalansira tešku poziciju Kosova*, osim da izađe sa lakomislenom reakcijom da je Rusija ucenjivala EU sa gasom i sad će u Srbiji da naprave litijum, što je samo naslov vesti, ali ne i strateška akcija - napisao je Hodžaj.

Informer