22.07.2024.

09:03

Foto: Foto: Shutterstock, Zoran Sinko, Printscreen/You Tube

Vesti

Kad vas opozicioni manipulatori lažu! Takozvani ekolozi manipulišu narodom, tvrde da je Holandija poljoprivredna velesila!

Tvrdeći da će životna sredina biti ugrožena iskopavanjem litijuma, iako Srbija ima sve garancije EU i Rio Tinta da će se poštovati svi ekološki standardi, takozvani "borci za zaštitu životne sredine" uporedili su nas sa Holandijom, tvrdeći da ona ima "najbolje rezultate" po tom pitanju.

Iz podataka koje možemo videti (slika ispod) jasno je da to nije baš tako. 

Iz tabele se jasno zaključuje da Holandija definitivno ne živi od poljoprivrede, kao što pojedinci tvrde na tajkunskim medijima, već od sektora usluga i industieje.

Informer

printscreen

U 2022. godini poljoprivreda je doprinela sa tek oko 1,5 odsto BDP Holandije, 19,51 odsto je bilo iz industrije i 68,68 odsto iz uslužnog sektora.

Informer

 

Miki Aleksić je Srbiju uoči izbora 2. juna uporedio sa Holandijom, pokušavajući da ubedi narod da je bolja u polju poljoprivrede od naše zemlje. 

- Republika Srbija gubi, iz neznanja ili iz namere, borbu u proizvodnji hrane sa Evropom i regionom jer je poljoprivreda zadnja rupa na svirali. U poljoprivredi imamo najveći zaostatak, a mi imamo 4,5 miliona hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta. Holandija sa 1,5 miliona hektara od poljoprivrede ostvaruje godišnji prihod 80-100 milijardi evra, a Srbija sa tri puta većom površinom oko 5-6 milijardi evra godišnje.

Takođe, u martu 2022. godine Koalicija NADA je ocenila da Srbija sa 3,5 miliona hektara zemlje prihoduje 5,5 milijardi evra od poljoprivrede, dok Holandija sa manje zemlje prihoduje 12 puta više.

Profesorka Dragana Đorđević, lažna ekološkinja i navodni borac za zaštitu životne sredine, u nastupima u tajkunskim medijima bez ijednog jedinog dokaza pokušava  da unese paniku i zastraši javnost u vezi sa projektom "Jadar" i iskopavanjem litijuma u Srbiji.

Ona je i 2021. godine govorila o navodim štetnim posledicama prilikom iskoavanja litijuma, ali i obmanula javnost da je u Holandiji "poljoprivreda glavna privredna grana".

- Srbija je pre svega poljoprivredna zemlja, sa mnogo više i kvalitetnije zemlje od Holandije kojoj je poljoprivreda glavna privredna grana. Za čuđenje je da je trenutna politika takva da se insistira na intenzivnom rudarstvu, koje zemlju trajno degradira fizičkim uništenjem i dugotrajnom kontaminacijom a koja nikada više neće moći da se koristi u poljoprivredne svrhe niti bilo kakav drugi život da se na njoj planira - rekla je tada. 

Ni tajkusnki mediji nisu zaostajali u upoređivanju Holandije sa Srbijom, prestavljajući narodu da Holandija "spada u poljoprivredne velesile", te da je "poljoprivreda je ključni sektor u holandskoj ekonomiji". Iz svega navedenog iznad, vidimo da je u pitanju još jedna laž Šolakovih medija.