23.07.2024.

07:23

Foto: Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Danas vanredno zasedanje Skupštine Srbije! Prva tačka - Deklaracija sa Svesrpskog sabora

Predlog deklaracije je 8. juna 2024. godine u Beogradu proglasio Svesrpski sabor naroda Srbije i Republike Srpske. Dokumentom je predviđeno da će deklaracija, nakon usvajanja na Svesrpskom saboru, biti ponuđena na usvajanje Skupštini Srbije i Skupštini RS kako bi se obezbedila njena puna primena u Srbiji i RS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju 2. jula dvotrećinskom većinom. Druga tačka dnevnog reda od ukupno 60 jeste poskupljenje pretplate za javni servis, a poslanici će razmatrati i izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kao i Zakona o platnim uslugama i nekoliko zakona o zaduživanju. Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je na sednici Odbora za finansije prošle sedmice da je osnovi cilj Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama da se već postojeća inovativna platna rešenja unaprede novim funkcionalnim rešenjima kojima se uvodi otvoreno bankarstvo.

- Ovaj koncept donosi dve nove vrste platnih usluga na naše tržište od kojih je prva iniciranje plaćanja sa platnog računa koji korisnik ima otvoren kod drugog pružaoca platnih usluga, a druga je usluga objedinjenog pregleda informacija o platnim računima koje korisnik ima otvorene kod više banaka - navela je Tabakovićeva.

Među prihvaćenim predlozima za zaduživanje je i predlog o zaduživanju Srbije za izgradnju nacionalnog stadiona, a reč je o sumi od 42 milijarde dinara za koliko će se Srbija zadužiti kod Banke Poštanska štedionica.

Poslanici će na narednoj sednici izabrati guvernera Narodne banke Srbije, a za tu funkciju je ponovo predložena Jorgovanka Tabaković kojoj mandati ističe 6. avgusta ove godine.

U obrazloženju za reizbog Jorgovanke Tabaković za guvernera se navodi da su kao najvažniji razlozi uzeti u obzir rezultati koje je ostvarila u postizanju ciljeva i obavljanju funkcija u prethodnom periodu, naročito doprinos uspešnoj koordinaciji fiskalne i monetarne politike i postizanjne makroekonoske stabilizacije zajedno sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama. Biraće se i predsednik Fiskalnog saveta, a za tu funkciju je predložen Blagoje Paunović.

Dosadašnjem predsedniku FSS Pavlu Petroviću istekao je mandat. Poslanici će se izjasniti i o nekoliko kadrovskih rešenja za skupštinske odbore i delegacije. Sednica će početi u 12.00 časova.