23.07.2024.

09:48

Foto: instagram/buducnostsrbijeav, Tanjug/AP

Vesti

Kurtijevci u strahu zbog litijuma i potpisanog sporazuma sa Nemačkom: Ovo učvršćuje dominantnu poziciju Srbije na Balkanu!

Tako je prištinska "Koha ditore" objavila da će sporazum EU i Srbije o litijumu omogućiti Srbiji da dominira u regionu.

Sab Bitići, ekspert za međunarodne odnose, rekao je da će zbog ovog sporazuma Srbija dominirati Zapadnim Balkanom, a potom je situaciju uporedio sa zavisnošću EU od Rusije po pitanju sirovina, nakon čega je poručio da se to završilo katastrofalno, aludirajući na rat uUkrajini.

Informer

 

Bitići je neosnovano Srbiju optužio da će svoje prirodno bogatstvo iskoristiti za sukobe.

- ovo je stvaranje nove zavisnosti koja je veoma slična zavisnosti koju je EU imala sa Rusijom za sirovine koja je prerasla u katastrofu. I verovatno će se ovaj novi odnos zavisnosti od litijuma takođe završiti katastrofom na Balkanu. Imamo ponavljanje prethodnih grešaka EU koje su se dešavale u odnosu na Rusiju. Neizvlačenje lekcija i ponavljanje istorije, ako se tako može reći, što će verovatno destabilizovati region, jer učvršćuje dominantnu poziciju Srbije u regionu. I može da dobije zeleno svetlo da destabilizuje druge zemlje - rekao je Bitići.

Pomenuti "ekspert" ovom izjavoom samo pokazuje koliko su zapravo u strahu i panici zbog velikog uspeha i snaženja Srbije, ne propuštajući priliku ni ovaj put da je predstavi kao agresora bez ikakvih dokaza.