23.07.2024.

10:03

Foto: Prntscreen

Vesti

Vest o električnoj Pandi koja će se proizvoditi u Srbiji dominira na svim biznis portalima u svetu!

U fabrici Stelantisa u Kragujevcu svečano je inaugurisana nova proizvodna linija za proizvodnju električnih vozila u modernizovanoj fabrici, čime je označen početak probne proizvodnje novog modela "fijat grande panda".

Vučić je rekao da je to veliki dan za našu zemlju, jer ta fabrika simbolizuje zajednički uspeh naše zemljle sa kompanijom Stelantis i borbu za ubrzani napredak.

"Danas je veliki dan za nas i našu zemlju i želeo sam da pročitam dobar govor, ali me Tavareš naterao da pokušam da kažem šta osećam i u vezi sa ovom fabrikom i našom zemljom. Ovo što sam čuo od Silvije i Karlosa je bilo nešto najbolje što sam mogao u prethodnim godinama da čujem, jer je više govorilo o budućosti nego što sam mogao da čujem u svetu od političara", rekao je Vučić.

Ova važna vest već danas dominira na svim biznis portalima u svetu, što govori koliko je to dobro za Srbiju! 

Predsednik Vučić se juče i provozao novim vozilom - električnom "fijat grande pandom" i održao sastanak sa izvršnim direktorom Stelantisa Karlosom Tavarešom i drugim predstavnicima kompanije.

Stelantis zainteresovan za Ekspo, razgovaraćemo o tome sa Vladom Srbije

Izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavares izjavio je danas za Tanjug, nakon predloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se uspostavi saradnja sa Stelantisom u vezi sa organizovanjem Ekspo izložbe u Beogradu 2027. godine, da su zainteresovani i da će o tome razgovarati sa Vladom Srbije.

Vučić je na svečanosti povodom početka probne proizvodnje električnog modela fijat grande panda u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu rekao da je Stelantis vlasnik 20 odsto kompanije Archer koja proizvodi letelice koje bi mogle da se koriste kao taksi vozila.

"Otvaramo razgovore za Ekspo. Videćemo šta ćemo tu moći i sa Stelantisom da uradimo”, rekao je Vučić.

Na pitanje kako to komentariše, Tavares je rekao:

"Naravno, jedna od diskusija koju ćemo imati sa Vladom Srbije jeste u kojoj meri se izvozni potencijal Stelantisa može pokazati svetu kroz Svetsku izložbu Ekspo koja će se održati u Beogradu 2027. godine. Tako da ćemo o tome razgovarati otvoreno, pa ćemo videti", rekao je Tavares.

Istakao je da fabrika u Kragujevcu ima kapacitet za proizvodnju od 150.000 jedinica godišnje, što je tri puta više od potreba srpskog tržišta.

Vučić je takođe predložio da se uspostavi saradnja sa Stelantisom kada je reč o postavljanju električnih punjača na putevima u Srbiji.

Stelantis i kompanija Archer Aviation saopštili su ranije da je Stelantis nedavno izvršio seriju kupovina na otvorenom tržištu od oko 8,3 miliona akcija kompanije Archer.

"Što ukazuje na i dalje čvrsto poverenje kompanije Stellantis u planove kompanije Archer da lansira električne vertikalne letelice za poletanje i sletanje (eVTOL) na tržište počevši od 2025. godine", navodi se u saopštenju.

Stelantis je u januaru 2023. objavio da je njegov cilj da masovno proizvodi letelice "Midnight" kompanije Archer kao njegov ekskluzivni ugovorni proizvođač.

Izgradnja prvog dela pogona za masovnu proizvodnju u Džordžiji kompanije Archer na dobrom je putu da bude završen kasnije ove godine.

Prva faza obuhvata izgradnju oko 350.000 kvadratnih stopa na oko 100 akra zemljišta namenjenog za proizvodnju do 650 letelica godišnje, što bi ga učinilo jednim od najvećih proizvodnih postrojenja po obimu u avio-industriji.