Autor: Informer.rs

23.07.2024.

13:36

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Vesti

Vujovićeva iznela jasan stav: Litijum je šansa koju Srbija ne treba da propusti uz očuvanje životne sredine!

On je za Tanjug istakla da je Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, koji je prošle nedelje potpisan u prisustvu predstavnika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca, izuzetno važan za Srbiju jer govori o tome da je Srbija adekvatan partnet EU i da može jednu strateški važnu temu da podigne na viši nivo.

- Molim građane da ne polazimo od pretpostavki i da ne komuniciramo bez činjenica. Čekamo da se preda zvanična studija o proceni uticaja na životnu sredinu, i koliko sam informisana, predaće se tri studije za svaki deo posebno. Onog trenutka kada se zvanično preda, tada kreću i rokovi. Biće potpuno transparentan proces uz poštovanje svih zakona u Srbiji i uz poštovanje svih standarda koji važe u Evropi - poručila je ministarka.

Vujovićeva kaže da će se Ministarstvo i Vlada Srbije truditi da u potpunosti uskladi zakone sa zakonima EU, kao i sve standarde kako bi životna sredina bila u potpunosti očuvana i kako bi negativan uticaj bio sveden na minimum, napomenuvši da Vlada Srbije neće dozvoliti ništa što će biti na štetu zdravlja i života građana i na štetu životne sredine. Na pitanje da li Memorandum o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama između Srbije i EU garantuje da će biti usklađeni zakoni sa evropskim po pitanju životne sredine, ministarka je rekla da je Memorandum za sada prvi korak da može da se radi na poštovanju zakona i standarda, ocenivši da Memorandum otvara vrata Srbiji da svi stručnjaci svetskih razmera koji se bave ovom temom mogu da se uključe.

Informer

 

- Mi smo i tražili od kancelara Šolca da se uključe i strani stručnjaci koji će moći da daju najbolje sugestije i modele kakvi su rađeni u svetu, da mi budemo jedan primer toga kako može da se radi na prosperitetu zemlje uz očuvanje životne sredine - izjavila je Vujović.

Dodala je da je od projekta "Jadar", procena studija uticaja na životnu sredinu u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine. Kako je navela, Ministarstvo je u prethodnom periodu radilo na sanaciji i dekultivaciji jalovišta Zajača, poručivši da je imperativ bio da se to jalovište završi, zatvori i ozeleni po svetskim i evropskim standardima.

- Čistili smo istorijski otpad iz fabrike viskoza, dakle niko nije mario za to i za zagađenje koje je proizilazilo iz tog istorijskog otpada. Sada Loznica i ceo taj okrug će gravitirati regionalnom centru Kalenić, trudimo se da upravljamo čvrstim otpadom po visokim standardima", istakla je ministarka. Ministarstvo se trudi da posvetimo pažnju životnoj sredini i ekologiji u tom, ali i ostalim delovima Srbije - rekla je Vujovićeva i dodala da će se pooštrovatai zakoni i da će se usvajati direktive EU i standardi koji moraju da se ispune.

Vujovićeva kaže da je "fijat grande panda"novi električni model Stelantista koji će se proizvoditi u fabrici Kragujevcu, veoma značajna stvar za Srbiju, srpsku privredu ali i za životnu sredinu jer je prelazak na električna vozila značajan korak u poboljšanju kvaliteta vazduha.

Ministarka je istakla da Ministarstvo iz godine u godinu izdvaja velike subencije za kupovinu električnih vozila, i podsetila građane da mogu da mogu da se prijave svake godine do 31. oktobra za subvencije od pet hiljada evra za kupovinu električnog automobila. Vujovićeva kaže da se intenzivno radi na to da se izgrade elektro punjači širom Srbije, i dodala da će se sva ministarstva zajedničkim snagama truditi da se izgradi nekoliko hiljada punjača širom zemlje kako bi električna vozila svi mogli da koriste.

- Danas potpisujem ugovore sa jedinicama lokalnih smouprava, to je jedan od konkursa koji svake godine sprovodimo. To su dodatna sredstav za infrastrukturu u zaštićenim područjima, kako bi olakšali svim budućim posetiocima pristup tim lokacijama - objasnila je ona. Ministarka kaže da Ministarstvo ima odličnu saradnju sa svim opština, istakavši da da danas u Srbiji u skoro svakoj opštini postoji barem jedan ekološki projekat.