23.07.2024.

14:17

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Javljaju se i javljaće se dušebrižnici iz Nemačke, tobož zabrinuti! Oglasila se ambasadorka Srbije u Nemačkoj, jasna je na temu litijuma

U objavi na mreži Iks, Janković je ocenila da te koji se javljaju i govore da su zabrinuti zbog poštovanja ekoloških standarda po pitanju projekta Jadar, zapravo mnogo više brine partnerstvo i strateška saradnja Srbije i Nemačke.

"Kao što je očekivano, javljaju se i javljaće se dušebrižnici iz Nemačke, tobož zabrinuti zbog mogućih posledica po Srbiju i njene stanovnike projekta iskopavanja litijuma, koji je najavljen prilikom nedavne posete kancelara Šolca Srbiji", navela je ona na početku svoje objave.

Janković je kazala da taj projekat jedino može i mora biti sproveden uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine.

"Možda je najbolje citirati samog kancelara Šolca, koji je rekao da je Nemačkoj veoma stalo da on bude uspešan i da posluži kao uzor drugim sličnim projektima u Evropi i svetu", navela je ona.

Kako je dodala, dobrodošla je stručna široka rasprava o tome kako da se sprovede ovaj projekat uz najviše standarde i minimalne rizike.

"U dobre namere i brigu 'analitičara' s početka teksta možda bismo i poverovali, da već svima u Srbiji nije poznato da su njihova najveća briga ipak neka druga pitanja, poput nezavisnog i do zuba naoružanog Kosova* i oslabljene, još bolje nepostojeće suverene i nezavisne Srbije", ocenila je Janković.

Kako je navela, od posledica po životnu sredinu i zdravlje stanovnika Srbije njih mnogo više brine partnerstvo i strateška saradnja Srbije i Nemačke, koja ih je očigledno, uprkos njihovom životnom zalaganju da do toga ne dođe, zatekla nespremne.

"Saradnja srpskih, nemačkih i institucija EU, uz učešće najboljih eksperata, ono je što vodi uspešnom i bezbednom sprovođenju ovog projekta, uz pažljive procene Vlade Srbije o svakom koraku na tom putu", napisala je ambasadorka Srbije u Nemačkoj.

Zaključila je da vlast ceni svaki konstruktivni, pa i kritički doprinos društvenoj debati o ovom pitanju, ako je vođen željom za dobrobit Srbije i partnerskim namerama, a ne suprotnim političkim motivima.

"Srbija napreduje i napredovaće, sa litijumom ili bez njega. Sva je prilika da upravo ta činjenica, a ne neka druga, unosi nervozu i smeta dobro poznatim adresama", napisala je Janković u objavi na mreži Iks.