24.07.2024.

10:05

Foto: FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Vesti

Nastavljena skupštinska rasprava! Ćuta ponovo urla, Brnabić: Ponašajte se, niste u kafani!

11.33 - Vučević: Mislite da će Kurti da se smiri sa napadima na Srbe kada izgradimo neku kanalizacionu mrežu?! 

- Ono što niste razumeli i što ste ponovo pokušali da, jeftinom demagogijom dodvoravanja građana, jeste činejnica da nedostatak kanalizacione ili vodovodne mreže, ili izgradnja istih, neće rešiti probleme o kojima smo pričali vezano za Deklaraciju. To nije manje bitna ili nebitna tema, ali ne rešava pitanja o kojima pričamo i koji su fokusirana u deklaraciji. Je l vi stvarno mislite da će Kurti da se smiri u odnosu na napade na Srbe kada izgradimo kanalizacionu mrežu u nekom gradu ili opštini i da će da bude oduševljen, kaže da je Srbija postigla civilizacijski, socijalni i ekonomski napredak i da nema razloga da ugrožava više Srbe na KiM. Ili će da stanu napadi iz Sarajeva i dela međunarodne zajednice za revizijom Dejstonskog sporazuma kada mi uradimo neki prečišćivač otpadnih voda. Ili će Hrvatska da dozvoli ćiriličku upotrebu. Nisu iste teme - rekao je premijer. 

- Deklaracija je naš politički odgovor na situaciju u regionu. Bojim se da oni koji ne žele dobro našem narodu i Srbiji neće zbog kanalizacije promeniti svoj politički kurs, neće promeniti svoju političku agendu - Kurtija interesuje da očisti KiM od Srba, političko Sarajevo da dođe do revizije Dejtonskog posrazuma, dobar deo regiona želi da Srbija uvek bude kriva, kako oni kažu "remetilački faktor". Lakše je uraditi to o čemu ste govorili nego rešiti sve ove probleme o kojima govori Deklaracija. 

11.22 - Ćuta divlja!

Predsednica Vlade Ana Brnabić izrekla je opomenu Aleksandru Jovanoviću koji je sve vreme dobacivao premijeru. 

- Izričem opomenu Aleksandru Jovanoviću. Dok je predsednik vlade govorio on je govorio da će mu izvući uši! To je taj nivo diskusije, kako on predstavlja građane. Izrićem opomenu i molim vas od srca da poštujete građane, ovaj Dom, i sve narodne poslanike bez izuzezka, dal su vlast ili opozicija. Pitam vas gospodine Jovanoviću, ako bi mogli da zamislite kako bi ovaj dom izgledao, ako bi se slučajno svaki narodni poslanik ponašao onako kako se vi ponašate. 

On je krenuo da priđe govornici za kojom je Brnabić, a ona ga je zamolila da to ne radi. 

Aleksandar Jovanović Ćuta prišao predsednici Skupštine Ani Brnabić, mlatarajući fotografijom i urlajući po skupštinskoj sali. 

- Kumim vas, nisam dala dozvolu da priđete - rekla je Brnabić, dok je Ćuta bezobrazno odbrusio "baš me briga". 

Informer

 

11.15 - Premijer o zluradim komentarima o Deklaraciji

- Ova Deklaracija nije pamflet, kako kažete, to je prava nacinalna deklaracija. Brine me kada nazivaju Deklaraciju fikcijom i jeftinom demagogijom. Pričali smo o stanju RS i Kosova i Metohije, a vi kažete da je to demagogija. Nažalost, niste u pravu. Voleo bih da jeste, jer voleo bih da nam se ne dešava ono što se ne dešava. Iseljavaju nam ljude, Kurti otvara most između severne i južne Mitrovice. Imamo revizije Dejtonskog sporazuma na štetu Republike Srpske. Ćiriličko pismo je progonjeno, zabranjeno. Lome nam se nadgrobne ploče. Pre neki dan je slomljen spomenik Šaškočeviću u Vukovaru. Nažalost, ništa od ovoga nije fikcija, to nam se dešava. Deklaracija možda to ne rešava, ali donosi institutcionalni prilaz kako da vodimo politiku spram svega što nam se dešava. 

10.55 - Jovanov odgovrio Lazoviću: Lazović ne bi znao u periodnom sistemu elemenata gde da traži litijum, ali zna sve o njemu

- Čuli ste tu genijalnu konstrukciju. Dakle, neko je sklonio svoju decu u inostranstvo, i zato može da zatruje svu drugu decu, jer su njegova deca u inostranstvu. A to što će on sam da ostane u toj zemlji i sebe da truje, to nema veze, to već nisu uspeli da izračunaju. Samo pogledajte da li vam je logično da svi mi ovde koji sedimo potpuno hladne glave, bez trunke razmišljanja, želimo da trujemo sopstvenu decu, kako je kolega malopre govorio. Da li biste vi, poštovani građani, trovali svoju decu? Ako ne biste, zašto mislite da bismo mi to radili? Zašto bi to iko radio? 

- Ovde imate eksperta opšte prakse, koji studira 24 godine, nije uspeo ni da završi ono što je upisao. Da mu sad date periodni sistem elemenata, ne bi znao gde da traži litijum, ali zna sve o litijumu.

- Kad smo kod kvaliteta vazduha, odite sami na Gugl, i proverite. Opet ponavljam, bude li bilo kakve nedoumice da li će izazvati opasnost rudarenje litijuma, neće ga biti, ma koliko se oni trudili da na toj temi izgrade sebi neku podršku i politički program. Ako ne bude sve po ekološkim pravilima, potpuno bezbedno za vašu decu i za svu decu ove zemlje, rudarenja litijuma neće biti. Takča - rekao je Jovanov. 

Informer

 

10.50 - Ministarka države uprave i Lazović o potpisima za Narodnu inicijativu o zabrani eksploatacije litijuma

Jelena Žarić Kovačević, ministarka države uprave i lokalne samouprave zatražila je od šefa poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomira Lazovića da ne iznosi neistine i da ona nije ni videla, niti je sakrila potpise građana za Narodnu inicijativu o zabrani eksploatacije litijuma.

- Potpisi nisu bili u Odbru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, niti sam ih sakrila, niti sam ih videla - rekla je Žarić Kovačević.

Ministarka je replicirala Lazoviću koji je govorio da su protiv bivših predsednika parlamenta Ivice Dačića i Vladimira Orlića, kao i protiv nje, podneli krivične prijave zbog nestanka kutija sa 38.000 potpisa građana.

- Nemojte izmišljati i tražiti jeftine političke poene na neistinama koje servirate građanima Srbije.

10.20 - Ćuta ponovo pravi haos

Lider takozvanog "Ekološkog ustanka" Aleksandar Jovanović Ćuta ponovo je počeo da urla i maše rukama iz skupštinske klupe. Predsednica Skupštine Ana Bnrabić ga je upozorila rečima: 

- Pokušajte da se uzdržite i da se ponašate, ovo je Narodna skupština Srbije, a ne kafana. U kafani niste. Dajte sve od sebe da se ponašate civilizovano kao i svi ostali narodni poslanici. Zamislite kako bi ovaj dom izgledao da se svi poslanici ponašaju kaoVi. Nemojte da dajte sebi više prava nego što imaju ostali poslanici. Ako vas ovo smara idite u kafanu gde želite da budete, ali nemojte nas da mučite - rekla je Brnabić.

Informer

 

10.18 - Vulin se obratio Ponošu: Kažite da ne želite da uvedete Srbiju u NATO

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin odgovorio je poslaniku Zdravku Ponošu (SRCE) da nije stvar u tome da li on veruje američkim izvorima, kada kažu da je Ponoš za učlanjenje Srbije u NATO, nego da Ponoš sam kaže da li je to istina ili nije.

- Kažite vi da to nije istina, kažite‚ ne, ne želim da uvedem Srbiju u NATO. Recite to. Kažite otvoreno. Smatram da to što se desilo, smanjivanje vojske sa 72.000 na 27.000, to je slučajno i američki diplomata gospodin Pol je pogrešio - rekao je Vulin.

Vulin je rekao i da je sadašnja vlast podigla vojsku na nivo na kom bi svaka evropska armija bila ponosna.

10.05 - Nastavljena sednica Skupštine Srbije

Predsednica Ana Brnabić konstatovala da je u sali prisutno 134 narodna poslanika. 

Skupština Srbije nastavila je danas vanredno zasedanje na čijem dnevnom redu je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, ali su početak obeležile replike i polemika povodom jučerašnje rasprave.

Na vanrednom skupštinskom zasednju, koje je počelo juče, poslanici su razmatrali Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Premijer Miloš Vučević rekao je, predstavljajući poslanicima Deklaraciju, da ona predstavlja temelj nacionalne politike, dodajući da su svi ključni činioci bili uključeni u njenu izradu.

Prema njegovim rečima, u Deklaraciji se navodi da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da postoji neophodnost održavanja Svesrpskog sabora jednom u dve godine, kao i da će se realizovati proces nacionalnog pomirenja. Deklaracija je usvojena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu, a u skupštini Republike Srpske 2. jula.

Umesto o dnevnom redu, polemisalo se o projektu Jadar. Dok opozicija kritikuje vlast da nije pitala građane da li su za iskopavanje litijuma, naprednjaci kažu da je i njima stalo da se obezbedi ekološka zaštita.