24.07.2024.

09:42

Foto: EPA/Reuters

Vesti

Priština bi da sankcioniše građane koji su bojkotovali popis na KiM! Vujičić: Ovo je još jedna montirana igra u kojoj Kurti želi da pokaže 'snagu i moć'!

Srbi su masovno bojkotovali ovaj 'popis' jer je anketa sadržala pitanja o 'žrtvama i ratnoj odšteti', koja su bila napisana na albanskom jeziku. Baš zbog toga što Srbi nisu hteli da učestvuju u ovoj farsi, Kurti im sada otvoreno preti otimanjem novca!

Nastavak iživljavanja

Avni Kastrati, direktor takozvane 'agencije za statistiku', ustvrdio je da je registrovano između 35.000 i 36.000 Srba, uglavnom na jugu Kosova, a da je mali broj popisanih sa severa pokrajine.

- Srbi su bili izloženi pritisku kako bi bojkotovali proces. Najveći deo srpske zajednice na severu nije učestvovao u popisu uprkos našim pokušajima. Tri puta smo birali popisivače, birali smo tim, izlazili na teren... Slede novčane kazne za one koji su odbili da se popišu - rekao je Kastrati, dodajući da su predviđeni 'penali' u iznosu od 2.000 evra za svakog ko se nije popisao, što znači da jednu porodicu sa dvoje dece kazna može da dostigne iznos i do 8.000 evra?!

Komentarišući ove navode, predsednica Odbora za KiM Danijela Vujičić kaže da je ovo montirana igra u kojoj Kurti želi da pokaže 'snagu i moć'.

Informer

 

- Kurti je takozvanim 'popisom' hteo da dokaže koliko navodno Albanaca ima na KiM, ali i koliko Srba navodno nema. Kako srpski narod nije hteo da učestvuje u sopstvenom progonu, Kurtijeva agencija je morala da zapreti. Kažnjavanje Srba koji se nisu popisali još jedna je Kurtijeva manipulacija, laž, montirana igra u kojoj želi da pokaže snagu i moć, iživljavajući se nad Srbima kako bi pokušao da sakrije sopstvenu političku propast. Možda će kazniti i 250.000 raseljenih Srba jer su proterani - ističe Vujičićeva.

Klasična zloupotreba

Bivši kontraobaveštajac Ljuban Karan ocenjuje da u lažnoj državi traje proces planskog etničkog čišćenja Srba, i to pred očima i uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice.

Informer

 

- Radi se o dobro ukombinovanoj strategiji progona i nasilja koje Srbi sve teže izdržavaju. Izmišljaju se nove i sve ozbiljnije pretnje, pa ne čudi da se čak i popis stanovništva zloupotrebljava kako bi se proterao što veći broj Srba. Kurtijev cilj je jasan, njih je taj 'popis' interesovao samo u tom smislu da vide koliko još Srba treba proterati. Zabrinjava tolerancija Zapada na napade na osnovna ljudska i sva druga demokratska prava Srba u pokrajini. Međunarodna zajednica kao da prihvata nastavak etničkog čišćenja Srba, pa tako i drakonske i neopravdane novčane kazne za Srbe koji nisu učestvovali u popisu - zaključuje Karan.