Autor: Informer.rs

24.07.2024.

09:56

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Ministarka Đedović Handanović reagovala na brutalne laži Dušana Nikezića!

Saopštenje prenosimo u celosti: 

Iako se mesecima unazad, skoro svakodnevno, činjenicama i rezultatima demantuju navodi potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića, on nastavlja sa optužbama na račun srpske energetske kompanije.

Njegove neistine, dezinformacije i paušalne ocene odavno ne zaslužuju reakciju, ali zarad javnosti i ovoga puta najoštrije demantujem da je srpski elektroenergetski sistem „pred raspadom“. Najbolji dokaz stabilnosti i otpornosti našeg sistema je nedavni regionalni „blekaut“ tokom kojeg je Srbija bila apsolutno energetski sigurna. Naravno da nisu tačni ni navodi da EPS beleži najgore rezultate od 2021. godine, baš kao što nikakve veze sa istinom nema ni Nikezićeva izjava da su „ispali blokovi od 1.500 megavata".

Zarad javnosti još jednom ću podsetiti da samo godinu dana od imenovanja profesionalnog Nadzornog odbora, EPS danas ima generalnog direktora izabranog na konkursu, da je usvojen Plan transformacije kompanije usaglašen sa Međunarodnim monetarnim fondom, da se intenzivno radi na strukturnim i operativnim promenama, da je poboljšana proizvodnja otkrivke u odnosu na prošlu godinu, da se remonti proizvodnih kapaciteta obavljaju po planu i u predviđenim rokovima, da je neplaniranih zastoja termo blokova 10 odsto manje nego prošle godine, a da za sve to vreme građani i privreda imaju stabilno i sigurno snabdevanje električnom energijom.

Uprkos tome što je nezapamćeni dvonedeljni toplotni talas za posledicu imao enormnu potrošnju električne energije, koja je oborila sve letnje rekorde, i to u vreme remonata značajnih termo i hidrokapaciteta, EPS je obezbedio dovoljne količine električne energije i stabilno snabdevanje. Očekivano rekordna potrošnja iziskivala je obezbeđenje dodatnih količina električne energije, ali, ponavljam i naglašavam ona nije kupovana po havarijskim cenama, već po najpovoljnijim uslovima koje je tržište dozvoljavalo u tom trenutku.

Svima je, pa i Nikeziću poznato koliko su stari proizvodni kapaciteti EPS-a i koliko znanja, rada i požrtvovanosti svakodnevno ulažu zaposleni EPS-a kako bi Srbija bila energetski sigurna. U periodu 2001-2012. nije započet niti završen nijedan novi proizvodni pogon Elektroprivrede, pa je pravo pitanje zašto Nikezić dok je imao priliku nije nešto poboljšao u srpskom energetskom sektoru. Njegov odlazak s vlasti, na svu sreću, rezultirao je značajnim ulaganjima u nove proizvodne kapacitete, koji se završavaju, novi termoblok u Kostolcu, kao i u novi vetropark i solarna elektrana u Kostolcu.

Posle 42 godine rada završena je revitalizacija dovodno-odvodnog sistema, kuglastih zatvarača i kosog cevovoda, dok se paralelno odvijaju radovi na revitalizaciji jednog agregata u RHE „Bajina Bašta". U toku je kapitalni remont bloka B1 u Kostolcu, prvi posle 10 godina, dok će tokom dana na mreži posle remonta biti blok A6 u TENT. Jasno je da naši termo i hidrokapaciteti u vreme remontne sezone i uz maksimalnu letnju potrošnju, koja se približila zimskoj, ne mogu zadovoljiti potrebe konzuma, ali je EPS u stanju da po povoljnim cenama obezbedi nedostajuće količine električne energije, i to gospodin Nikezić ne treba da koristi za širenje panike i neosnovane optužbe na račun Vlade Republike Srbije.

Još jedan podatak jasno govori u kakvom smeru danas ide razvoj EPS-a, kompanija je na ime poreza na dobit za 2023. i pet akontacija za 2024. godinu u budžet Republike Srbije uplatila više od 213 miliona evra.

Na kraju, uverena sam da su politički motivi Nikezićevih napada na EPS apsolutno očigledni, samo je pitanje u čije ime i za čiji račun iznosi neistine, jer to svakako ne čini u interesu naših građana.