24.07.2024.

14:14

Foto: informer.rs

Vesti

Vesić poručio opoziciji: Ne lažite da se kanalizacija ne gradi

Vesić je na sednici republičkog parlamenta, odgovarajući na primedbe opozicije u vezi sa projektom “Čista Srbija”, poručio da, ako već kritikuju, barem ne lažu kako se kanalizacija u našoj zemlji ne gradi.

Naveo je da projekat “Čista Srbija” treba da pokrije 73 jedinice lokalne samouprave na 93 lokacije sa 159 postrojenja za preradu otpadnih voda ukupnog kapacitetqa od 2.291.300 ekvivalentnih stanovnika i 5.228.469,06 metara kanalizacione mreže.

Istakao je da zahvaljujući ovom projektu priključak na kanalizaciju treba da dobije ukupno oko 2.200.000 ljudi.

- Slušamo već nekoliko sati kako u Srbiji nema kanalizacije i da ju je neophodno graditi - rekao je Vesić i dodao da je prva faza projekta “Čista Srbija” sukcesivno počela da se izvodi 2021. godine, a da se za drugu fazu čeka pribavljanje kreditnih sredstava.

Naveo je da je u toku izvođenje radova prve faze na 16 lokacija – Novi Sad (faza I), Novi Bečej, Kragujevac (faza I), Kučevo, Knić, Lazarevac, Obrenovac, Veliki Crljeni, Svrljig, Banja Vrujci, Vranje, Lajkovac, Varvarin, Krupanj, Kladovo i Mionica.

Naveo je da je ukupna vrednost prve faze 336,6 miliona evra, te da će u okviru te faze ukupno biti izgrađeno 680,3 kilometara kanalizacije i 25 postrojenja za preradu otpadnih voda ukupnog kapaciteta 195.100 ekvivalentnih stanovnika.

Kako je dodao, do sada je izvedeno preko 70 odsto orve faze.

Vesić je naveo da je u drugoj fazi, čija je vrednost 216,40 miliona evra i naveo da je u toj fazi predviđeno izvođenje radova na devet lokacija. – Novi Sad (druga faza), Subotica, Inđija, Ada, Doljevac, Levlić (Valjevo), Kušiljevo (Svilajnac), Bezdan i Ćićevac.

- Drugom fazom pokrivamo ukupno 50.000 stanovnika - rekao je Vesić.

Kada je reč o tehnologiji, podsetio je da je prošle godine promenjena uredba vlade koja je usklađena sa svim evropskim direktivama i uvedena obaveza da se kod svih postrojenja koja se grade za preradu otpadnih voda, izuzev onih malih jer kod njih za tim nema potrebe, uvede i tercijalna prerada što je u skladu sa direktivom EU.

Dodao je da se sa izvođačem, koji je iz Kine, rade aneksi u okviru kojih imaju obavezu da prihvate tehnologiju i preradu u skladu sa direktivama EU.

- Tako se rade postrojenja i tako će se raditi sva druga postrojenja tako da bih voleo, istine radi, ako već govorimo o tome, a vidim da su pojedinima puna usta toga da kanalziacije nema, da onda makar kada se gradi kanalizacija, to priznamo, ali očigledno ovde imamo ljude koji ništa ne razumeju jer misle da je sve politika i da ne postoje stvari koje se rade i koje su važne za svaku građanku i građanina - rekao je Vesić.

Naveo je da “Čista Srbija” nije jedini projekat u okviru kojeg se radi kanalizacija i zahvalio Nemačkoj razvojnoj banci KfV koja ima nekoliko veoma dobrih projekata, Banci Saveta Evrope, ali I gradovima I opštinama jer I sami ulažu kada je u pitanju kanalizacija.

- Na taj način ćemo konačno resiti problem kanalziacije.

Nije kanalizacija postojala u Srbiji, pa je neko ukinuo, pa je sada nema nego je nikad nije bilo i nikada se više kilometara kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda nije gradilo. Da li je dovoljno brzo? Sigurno nije jer je potrebno da svaka kuća u Srbiji ima priključak na kanalizaciju, ali da li je više nego što se ikada gradilo? Jeste”, konstatovao je Vesić i dodao da bi bilo lepo da se makar priznaju te činjenice.

Vesić je naveo da je kao neko u čijem se ministarstvu nalazi projekat “Čista Srbija” spreman da čuje svaki predlog kako taj proces može da se ubrza.

- Spreman sam da čujem neki predlog ako neko zaista misli da direktive EU koje smo usvojili uredbom nisu dovoljne i da možda postoji još nešto što možemo da uradimo, ali da izmišljamo da projekat ne postoji je nešto što je zaista neprimereno… Imamo problem sa ljudima koji imaju problem sa realnošću, koji ne mogu da prihavte da se nešto radi. Slažem se sa time da možemo da pričamo o tome da li nešto može brže i bolje da se radi i ovo jeste mesto da se o tome priča, ali nemojte da izmišljate da se nešto ne radi - zaključio je Vesić.