24.07.2024.

15:10

Foto: privatna arhiva/printscreen

Vesti

Šire se laži društvenim mrežama! Ovo je 9 neistina o litijumu i projektu Jadar (FOTO+VIDEO)

Pošto je glavni cilj da se dijalog o Projektu “Jadar” vodi na osnovu naučno utemeljenih činjenica i istraživanja, a ne na osnovu ciljano plasiranih neistina i dezinformacija, otkrivamo velike neistine plasirane u javnosti, jer se lažna vest iz 2021. godine o pomenutom projektu ponovo širi mrežama! 

Informer

 

Krenimo redom u razbucavanju njihovih neistina! 

- U prvoj fazi bi bilo nepovratno uništeno 533 hektara zemljišta - NETAČNO! 

Informer

Činjenica: Nijedan hektar ne bi bio nepovratno uništen. Centralno područje podzemnog rudnika zauzimalo bi daleko manju površinu od 220 hektara. Prema trenutnom planu planirano je uklanjanje 145 hektara šume, a da bismo ih nadoknadili, projekat Jadar bi obezvedio 300 hektara sadnica za nove šumske površine. 

Dalje, na mrežama navode da se u prvoj fazi podižu deponije na 310 hektara u priobalju Jadra, a na deponijama bi bilo oko 60 miliona kubnih metara toksičnog, kancerogenog otpada koji ima kiselost pH3! U tih 60 miliona metara kubnih opasnog otpada bilo bi sadržano najmanje 5.500 tona arsena - NETAČNO

Informer

Činjenice: predviđena lokacija najsavremenije deponije je u okolini reke Štavice, izvan plavnog područja i zauzimala bi maksimalno 170 hektara za čitav životni vek rudnika. PH vrednost otpada bila bi 8,5 što nije kisela, već blago bazna. Koncentracija arsena u otpadu nikako ne predstavija opasnost po životnu sredinu i zdravije ljudi, jer bi on bio u stabilnoj formi.

Kako nemaju granice u lažima, nastavili su da izmišljaju i iznose neistine, te tako navode:

U procesu koncetracije rude, svakog dana bi se dovozilo oko hiljadu sto tona sumporne kiseline, 300 dana u godini, odnosno godišnje više od 340.000 tona sumporne kiseline. Kiselina bi bila grejana na nekih 240 stepeni i izlivana na taj koncentrat radi primene tog procesa -  NETAČNO

Informer

Činjenice i ISTINA: U Srbiji se već u različitim industrijama potpuno bezbedno koristi ista količina sumporne kiseline. Ona bi bila zagrevana na temperaturi od 90 stepeni u zatvorenom sistemu, što je značajno ispod tačke ključanja sumporne kiseline, zbog čega ne bi ni bilo nikakvih isparenja, a dodatno bi bili korišćeni i najsavremeniji skruber filteri.

Pitanje litijuma je postalo ključno za Srbiju u prethodnih nekoliko godina. Dok mnogi smatraju da je to velika razvojna šansa za Srbiju i naša komparativna geopolitička prednost, pojedinci su rešili da iz petnih žila zapnu u pokušajima miniranja projekta Jadar, te su tako naveli ponovo NEISTINU!  

Zamislite šta bi bilo sa ostacima te količine sumporne kiseline? U tom kraju postoji jako bogat biodiverzitet, od toga 145 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta biljaka i životinja. Izgradnja rudnika bi sve to zbrisala trajno i nepovratno - NETAČNO

Informer

Tvrdimo: Sumporna kiselina u bilo kom obliku ne bi završavala ni u vodi, ni u vazduhu ili zemlji.
Na području Projekta „Jadar" nisu registrovane endemske vrste. Ali bez obzira na to, predviđene su sve mere u skladu sa standardima EU i Republike Srbije kako bi se postojeći biodiverzitet zaštitio i po potrebi obnovio.

Za kraj, poslali su neko svoje "upozorenje"!

Da li i dalje mislite da se ovaj projekat ne tiče Vas i Vaše budućnosti? Obavesti i osvesti Ijude oko sebe - napisali su na mrežama! 

Informer

A odgovor je jednostavan:  Da, tiče se svih građana Srbije, jer projekat „Jadar" uz zaštitu životne sredine po najvišim standardima EU i Republike Srbije, može da donese nova radna mesta, ekonomski razvoj i nove razvojne šanse celoj zemlji. Zato pozivamo sve građane na dijalog, umesto širenja neproverenih i netačnih informacija.

Devet velikih neistina o litijumu i projektu Jadar pogledajte i u video-prilogu ispod: