Autor: Informer.rs

24.07.2024.

15:49

Foto: TANJUG/MSP

Vesti

Konstruktivni razgovori: Đurić u Italiji o saradnji dve zemlje, ali i o teškom položaju srpskog naroda na KiM! (FOTO)

Prilikom posete on je ukazao i na tragičan položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i pokušao da objasn genezu problema još od 90-ih godina i činjenicu da su se sada Srbi na Kosovu i Metohiji našli u situaciji da imaju nametnute gradonačelnike u svojim sredinama od strane Kurtijevog režima, da su Srbi praktično istisnuti iz svih institucija, iz policije, iz pravosuđa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Da 12 meseci nijedna kesica čipsa, nijedna flaša pića, uključujući ni koka-kolu, nije mogla da uđe iz centralne Srbije kao proizvod na Kosovo i Metohiju zbog diskriminatornih odluka Kurtijevog režima, i da su kao posledica represije koja se kontinuirano dešava, čak i srpskom patrijarhu onemogućili da poseti srpske svetinje, pa i manastir Visoke Dečane koje italijanski karabinjeri čuvaju već decenijama - naveo je Đurić.

Informer

 

Dodao je da je to dovelo do talasa iseljavanja srpskog stanovništva.

- Mi danas na Kosovu i Metohiji imamo, nažalost, sliku u ogledalu onoga što se dešavalo u 90-im godinama, sa Srbima u ulozi žrtve, i međunarodna zajednica mora da ustane, da to zaustavi, da spreči na isti način na koji je 90-ih godina, često i pod uticajem netačnih informacija, deo javnosti stao na drugu stranu - rekao je Đurić.

Sumirajući dvodnevnu zvaničnu posetu Italiji, istakao je da Italija podržava Srbiju i po pitanju evropskih integracija, pokazuje visok stepen razumevanja za naše regionalne probleme i spremnost da se angažuje na tome da se oni reše na pozitivan način, uzimajući u obzir srpske interese. U prethodna dva dana u Italiji, naglasio je, razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Antoniom Tajanijem, za koga je rekao da ima ogroman ugled u interakcijama Evropske unije i kao ministar spoljnih poslova.

- Razgovarao sam sa predsednicima spoljnopolitičkih odbora Senata i Donjeg doma parlamenta Italije, sa predsednikom Parlamenta Italije, tj. predsednikom Donjeg doma. Imali smo i jedan fenomenalan forum u Institutu za spoljne poslove, gde smo govorili o strateškim prioritetima Srbije i o prednostima koje Evropa ima prihvatanjem Srbije u svoje redove. Ne samo onome što Srbija ima da dobije, niti Srbija u Evropu ide sa ispruženom rukom, već uspravno, ponosno i spremno da zauzme svoje ravnopravno mesto u porodici evropskih naroda - rekao je Đurić.

Informer

 

Ponovio je da su Srbija i Italija jedna velika familija.

- Mentalitetski i kulturno, mi smo na samo sat vremena leta avionom, ali se prožimamo vekovima. Srpska privreda se danas razvija u saradnji sa italijanskom. Italija je drugi najveći evropski investitor. Predsednik Vučić je samo u prethodna 24 sata otvorio fabriku Fijat grande pande i fabriku Ariston u Nišu. I to daje jedan novi zamajac našoj ekonomiji. Samo Fijat grande panda će dodati 0,5 odsto našem nacionalnom BDP-u - rekao je srpski šef diplomatije.

Dodao je da na krilima onoga što su predsednik Vučić i vlada uradili u prethodnim godinama, mi ovde u Italiji gradimo čvrsto političko uporište kako bismo osigurali da i u Evropi, kada je reč o evropskim integracijama, ali i kada je reč o onome što nas tišti u našem regionu, imamo Italiju na svojoj strani, pojasnivši da je u pitanju jedno staro savezništvo.

- To naše prijateljstvo zaista seže vekovima i treba da se nastavi u budućnosti, a Srbija treba da gradi nove i nove prijateljske kuće u evropskim prestonicama -  zaključio je Đurić.