25.07.2024.

14:18

Foto: Reuter

Vesti

Mandić povodom odluke Zagreba o zabrani: Niko nije mogao naslutiti da će se moderna Hrvatska poistovećivati sa NDH

- Crna Gora ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima. A razumem i da Hrvatska želi da vodi politiku kakvu ona hoće - kazao je Mandić, prenosi RTCG.

On je dodao da se od čitave povike sve na kraju svelo na reakciju koja se odnosi na samo trojicu političara.

- Nijedan dobronamerni čovek nije mogao ni naslutiti da će se u 2024. godini moderna Hrvatska poistovećivati sa Nezavisnom Državnom Hrvatskom na način što će liderima tri stranke zabraniti ulazak u Hrvatsku - poručio je on.

Mandić je podsetio da je nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu pozvao delegaciju Hrvatskog sabora da poseti Crnu Goru.

- Taj poziv i daje stoji. Oni su naši prijatelji i ponovo ih pozivam u Crnu Goru da dođu. Želimo da razgovaramo i da otklonimo sve nedoumice - poručio je Mandić.

Ipak, kako je naveo, ostaje pri stavu da je Rezolucija o Jasenovcu "mera naše pripadnosti narodima koji baštine tekovine slobode, istine, pravde i mira".

Informer

 

- U 21. veku ne sme postojati politika koja revitalizuje mračne ideologije nacizma i fašizma - smatra Mandić.

Prema njegovim rečima, crnogorski poslanici su sa Rezolucijom o Jasenovcu napravili veliki civilizacijski iskorak.

- Zadovoljan sam što su svi poslanici saopšptili da ono što se desilo u Jasenovcu jeste genocid, bez obzira jesu li glasali za nju ili ne - zaključio je Mandić.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Ambasadi Crne Gore u Zagrebu obavestila Crnu Goru da su određene osobe proglašene nepoželjnima.

- Republika Hrvatska proglasila je Andriju Mandića, predsednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, zastupnika u Skupštini Crne Gore, te Aleksu Bečića, potpredsednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj zbog sistematskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe - saopštilo je Ministarstvo, prenosi Dnevnik.hr.