26.07.2024.

09:06

Foto: printscreen RTS

Vesti

Istorijski značajan dokument! Brnabić: Očekivala sam da se u Skupštini najviše govori o Deklaraciji, to je najvažnija tema!

Osvrćući se na skupštinsku raspravu koja se vodila prethodnih dana, na čijem dnevnom redu je 60 tačaka, a čiji nastavak se očekuje u ponedeljak, Brnabić je za RTS istakla da je Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda najvažnija tema, o kojoj je poslanici trebalo više da diskutuju.

- Taj dokument pre svega govori o svemu onome što mi treba da uradimo za nas, za nas kao srpski narod, a ne protiv nekoga, kako neko to tumači u regionu. To je dokument, takođe koji se vraća, čini mi se, na nasušnu potrebu koju mi imamo i svi u ovom regionu, da imamo mir i da imamo stabilnost - rekla je Brnabić.

Ukazala je da je skupštinska rasprava o tom pitanju bila važan trenutak za poslanike da pokažu sabornost u parlamentu.

- Nažalost, mislim da se to neće desiti, da postoje opozicione poslaničke grupe koje su već najavile da neće glasati za ratifikaciju, odnosno za usvajanje ove Deklaracije u Skupštini. Ne čudim se za one poslaničke grupe koje su, rekla bih, levo, ali one koje su pronacionalne, koje su na desnoj strani političkog spektra, ili makar tako vole za sebe da kažu, to me čudi i začudilo me, zato što mi se čini da su, nažalost, tražile i samo najmanji dovoljan razlog da kažu mi nećemo ovu deklaraciju - rekla je Brnabić.

Dodala je da se u parlamentu najviše govorilo o litijumu, a najmanje o važnim tačkama dnevnog reda, a koje se odnose na brigu o građanima i porodici i onim koje se odnose na zaštitu životne sredine.