Autor: Informer.rs

27.07.2024.

22:51

Foto: Informer/Tanjug/AP

Vesti

Predsednik Vučić upozoravao da je gotovo nemoguće izbeći sukob Libana i Izraela! Hezbolah raketirao izraelsku teritoriju, većina žrtava deca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je naglasio važnost očuvanja mira kako na Balkanu, tako i u svetu imajući u vidu sve ono što se ovih dana dešavalo kako u Srbiji, tako i u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku. Takođe, Vučić je u više navrata upozoravao da može doći do sukoba Izraela i Libana. 

Vučić je krajem juna rekao da je uveren da za svet stiže mnogo teže vreme i ocenio da je vrlo teško, "gotovo nemoguće", izbeći sukob Hezbolah - Izrael, a taj sukob, kako kaže, je pravi veliki sukob, jer iza Hezbolaha stoji Iran.

- Hamas je taj koji može da okupi ceo islamski svet, u smislu deklaracija, humanitarne podrške, ali ne direktnog učešća u ratu. A Hezbolah je sukob (Izraela) sa Libanom, nas uvodi u veliki sukob na onome što se zove Sveta zemlja, na celom istoku, ali angažuje i kompletan zapad i kompletan istok - izjavio je Vučić za TV Prva.

Podsećamo, danas je u raketnom udaru na grad Majdal Šams u Izraelu poginulo je više osoba, među kojima su i deca, a ukupno ima više od 30 žrtava. Većina žrtava u Majdal Šamsu su deca, pošto je raketa pala na fudbalski teren u tom gradu, navodi Tajms of Izrael.

Militantni pokret Hezbolah koji deluje u Libanu preuzeo je odgovornost za raketni napad.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je da je libanska militantna grupa Hezbolah prešla sve "crvene linije" nakon današnjeg napada na Majdal Šams na Golanskoj visoravni i da će Izrael odgovoriti.

Nemački Bild potvrdio Vučićeve strepnje

Početkom jula nemački Bild je objavio vest da bi Izrael mogao da pokrene kopnenu operaciju protiv Hezbolaha već u julu.  Bild takođe dodaje da mnoge zemlje pozivaju svoje građane da napuste Liban zbog rastuće pretnje.

Izrael bi mogao da pokrene vojnu operaciju protiv šiitskog pokreta Hezbolah u južnom Libanu u drugoj polovini jula.

Zapadne diplomate prema navodima Bilda sugerišu da bi vojna operacija u južnom Libanu mogla da počne treće ili četvrte nedelje jula.