28.07.2024.

11:26

Foto: printscreen

Vesti

Građani Severne Mitrovice veoma uznemireni zbog mogućeg otvaranja mosta: Neće biti bezbednosti za Srbe!

Stevica Jović ističe da most nikada ne treba da bude otvoren.

- Kada se most otvori, slobode za srpski narod nema, nema ni sreće ni bezbednosti. Nekako da živimo možemo, dok postoji most, razdvojeno, kao kineski zid. Neki spas još za srpski narod na severu Kosova. Dok je ova vlast Prištine i ovakva evropska politika, nema sreće na KiM, kao što je nema ni u Ukrajini, Izraelu i Palestini. Teroristi svetski, SAD i Evropa, terorišu male narode, eksploatišu i ucenjuju, tu nema demokratije, sreće, napretka, bezbednosti i života. Neke jade možemo da živimo dok je most zatvoren. Ne treba nikada da ga otvorimo - kaže Jović za "Kosovo onlajn".

Stariji Mitrovčanin kaže da iza namere da se otvori most stoji cilj da se stigne do Jarinja.

- Oni hoće da pređu na ovaj deo, o tom potom. Ali treba im 50 kilometara do Jarinja - navodi on.

Plana Antović kaže da je protiv otvaranja mosta na Ibru. 

- Protiv sam toga. Šta će nam? - pita ona.

Njena sugrađanka ističe da je ravnodušna po ovom pitanju.

- Najiskrenije, sad mi je svejedno. Ja i sad idem u južni deo po potrebi. Kako odluče oni koji su odgovorni - poručila je ona.

Jedan meštanin kaže da odluke koje donesu političari moraju da se prihvate.

- To se oni dogovore, pa neka odluče. Šta imamo mi tu? Mi ćemo prihvatiti i jedno i drugo. Šta god da se dogovore, mi moramo da prihvatimo - ističe on.

Još jedan Mitrovčanin je zabrinut kako će sve funkcionisati ako se most otvori.

- Nisam do sad osećao neku veliku ugroženost. Ali može svašta da bude. Biće veći protok i tamo i ovamo. Kako će sve to? Ako se budemo ponašali ljudski, disciplinovano, biće dobro. Ako neko zloupotrebljava, može da zloupotrebi svaki dan - ističe on.

Još jedan stanovnik Severne Mitrovice navodi da neće biti bezbednosti za Srbe ako se most otvori.

„Šta da vam kažem? Nije bezbedno, šta drugo. Kratko i jasno. Neće biti nikakve bezbednosti za Srbe“, kaže on.

Jedan stariji Albanac rekao je našim reporterima da je za otvaranje mosta jer, kako je naveo, suživot među Srbima i Albancima treba da postoji.

- Ne treba ja da volim tebe. Ali ako ja mrzim tebe, to je ubij Bože za mene. Da mrzi čovek čoveka. Na kraju krajeva, svi smo od krvi i mesa. Ako se ne volimo, treba da živimo zajedno. Ne znam ko je šta učinio. Ako je neko učinio tebi loše, idi i žali se tamo. Ako jedan Srbin ubije nekoga Albanca, nisi ga ti ubio, brate moj - poručuje on.

Meštanin Suvog Dola navodi da je otvaranje mosta loša ideja.

- Loše stvari se dešavaju, kao što znamo i vidimo. Iz Suvog Dola sam i nisam bezbedan kada idem gore. Šta da pričamo? Imamo stalne provokacije. Kao što znate, više puta su obijali ambulantu i crkvu kod nas u Suvom Dolu. Nije dobra situacija, loše je - kaže on.