29.07.2024.

08:40

Foto: Shutterstock

Vesti

GNUSNE LAŽI LAŽNIH EKOLOGA! Takozvani aktivisti protiv litijuma vode političku kampanju, a ovo je jedina istina!

Broj istražnih polja u ovim lokalnim samoupravama je čak deset puta manji od broja koje pogrešno navode pojedini takozvani aktivisti koji su zakazali proteste protiv iskopavanja litijuma u ovim opštinama.

Na teritoriji Aranđelovca i Topole istražuju se mineralne sirovine kao što su mermer i mermerisan krečnjak, koji se koriste pre svega kao tehničko ili arhitektonsko građevinski kamen, zatim keramička glina, granitmonconit, gips i anhidrid, dok na teritoriji Rače i Kragujevca nema aktivnih istražnih polja.

Iz svega navedenog jasno je da u ovim opštinama nema mesta polemici o mogućem istraživanju i eksploataciji litijuma i da se na ovaj način pre svega vodi jedna politička kampanja. Ono što je veoma opasno je da se u isto vreme nanosi šteta rudarstvu i rudarskoj struci i na njima zasnovanim industrijskim granama. 

Rudarstvo je bazna grana koja obezbeđuje sirovine na kojima se zasniva građevinska industrija, metalska industrija, hemijska i farmaceutska industrija, dok se zahvaljujući geološkim istraživanjima pronalaze, između ostalog izvorišta vode bez koje nema života na zemlji. Bez peska i šljunka nema gradjevinarstva a bez toga ni kuća , stanova, puteva, bolnica, škola….Takođe, minerali se koriste i za pravljenje preko potrebnih lekova.

Nažalost, ovakvo iznošenje neistina, i pogrešno tumačenje podataka od strane onih koji se navodno protive  jednom projektu, a pre svega vode političku borbu, ide u pravcu kompomitovanja rudarske i geološke struke u Srbiji, nanoseći srpskoj privredi višestruku štetu, a ni na koji način ne doprinosi argumentovanoj debati o projektu "Jadar" u kojoj su pre svega pozvani stručnjaci da učestvuju, a ne takozvani aktivisti ili opozicioni političari.