29.07.2024.

12:31

Foto: printscreen RTS

Vesti

7 pitanja za licemere iz opozicije i kvazi ekologe! Brnabić govorom u Skupštini raskrinkala mrežu laži! Čik, neka odgovore na ovo!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas da poslanici opozicije koji se protive Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda tako govore, jer nisu pročitali taj dokument, a povodom kritika koje iznose na račun rekla je da za njih ima sedam pitanja o kompaniji Rio Tinto koja je u Srbiju došla za vreme njihove vlasti.

Poslanicima opozicije Brnabić je postavila sedam pitanja o litijumu i Rio Tintu, podsećajući ih da je u vreme bivše vlasti, čiji su oni članovi bili, doveden Rio Tinto u Srbiju, kao i da je posle toga formiranja i ćerka firma Rio Sava.

Prema njenim rečima, cilj tih pitanja je odgovor na pitanje kako je moguće da su ti poslanici danas protiv litijuma i Rio Tinta, a da su u vrme njihove vlasti zakoni i stretegije rađeni upravo na takav način da omoguće razvoj rudarstva i rad ove kompanije u Srbiji.

1. Ako je Rio Tinto najveće zlo na svetu, zašto ste ga upravo vi, narodni poslanici iz opozicije, gotovo glavom i bradom oni koji danas sede u ovim skupštinskim klupama, zašto ste ga doveli u Srbiju 2001. godine? Rio Tinto je svoju ćerku firmu u Srbiji registrovao 16. maja 2001. godine i od tada do 2004. godine su sve tadašnje vlade pregovarale sa Rio Tintom, za koju su tada govorili da je jedna od najboljih svetskih rudarskih kompanija, pregovarali i u junu 2004. godine Rio Tinto dobija prva istražna prava upravo za ovaj projekat.

2. Ako je Rio Tinto najgori, zašto ste upravo njemu izdrali istražna prava u junu 2004. godine? 

3. Zašto ste između 2004. godine i 2012. godine, kada su u vlasti svi oni koji danas sede ovde u opozicionim klupama i koji danas pričaju da su protiv Rio Tinta i litijuma, čak 9 puta potvrđivali tom istom Rio Tintu istražna prava i svaki od tih 9 puta im proširivali opseg istraživanja? Zbog čega ako ste protiv i ako je Rio Tinto najgori na svetu?

4. Ako ste protiv toga i za transparentnost, zašto ste 2006. godine, kao vlast, usvojili novi zakon o rudarstvu i iz njega isključili mogućnost da se nakon potvrđenih rezervi, da kada se neko prijavi za eksploataciona prava, Srbija u svom najboljem interesu i interesu svojih građana raspiše aukciju, tender, pa da eksloatacionaprava dobije onaj ko da više, ko Srbiji i njenim građanima ponudi najbolje uslove, ili mogućnost da Srbija zadrži ekploataciona prava sama za sebe. To je postojalo u Zakonu o rudarstvu iz 1995. godine, a ukinuto je zakonom iz 2006. godine, koji je ukinula vlast čiji sada predstavnici sede u opoziciji-

5. Zašto ste dodatno to cementirali novim Zakonom o rudarstvu iz 2011. godine kada ste članom 52 osetili potrebu da dodatno precizirate da samo onaj koji ima istražna prava, a vi ste istražna prava dali Rio Tintu, ima i eksploataciona prava? Samo taj i niko drugi. Zbog čega, ako ste protiv Rio Tinta? 

6. Zbog čega ste, ako ste protiv litijuma, usvojili 2012. godine Nacionalnu strategiju održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara koja imenom u Nacionalnoj strategiji se poziva na Rio Tinto. To je verovatno takva prva Nacionalna strategija bilo gde na svetu... Da Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara referiše na samo jednu kompaniju! 

7. Ako ste protiv rudarenja i Rio Tinta i zabrinuti te za životnu sredinu, zašto ste za kandidata za gradonačelnika Loznice stavili osobu čija je porodica prodala svoju zemlju Rio Tintu? Niste mogli da nađete nekog drugog , ili vas je baš briga da li je neko prodao zemlju Rio Tintu ili nije, nego samo želite ovo da iskoristite, samo još jedna priča o političkoj borbi. Nema veze oko čega, nisu važne ni posledice, važno je da samo da vi vodite neku političku borbu... 

- Kažu da voda treba da se proglasi strateškim resursom Republike Srbije... Oni koji su strateškim resursom Republike Srbije Nacionalnom strategijom proglasili litijum, a danas su protiv litijuma. Odlično, apsolutno sam za, ali vas pitam kako kada ste do 2008. godine prodali sva vodoizvorišta - rekal je Brnabić i nabojala sve što su prodali

- Strateški resusrs, kažete? Vidim, vi iz opozicije ste ga tretirali kao strateški resurs. Sve što pričate danas, sve ste suprotno radili dok ste bili vlast. Jedini odgovor na sve ovo je licemerje.