Autor: Informer.rs

30.07.2024.

10:53

Foto: Tanjug/ Vladimir Sporčić

Vesti

Negacija, relativizacija, kriminalizacija! Brnabićeva raskrinkala laži opozicije: Evropske zemlje će kopati litijum!

- Prvo je negacija, onda je relativizacija, onda kriminalizacija. Rekla sam da nije tačno to što govore, Evropske zemlje će rudariti litijum i sustigle su nas, i prestigle. Da je taj projekat ovde išao svojim tokom mi bi sigurno bili zemlja koja dve godine pre bilo koga u Evropi rudari svoj litijum i u neverovatnoj prednosti nad svima - rekla je Brnabić za Tanjug. 

Nemci su nas sustigli i prestigli, dodala je predsednica parlamenta, a tu je i Finska koja će takođe rudariti litijum, a rudnik postoji i u Velikoj Britaniji.

- Oni žele da u narednih 100 godina budu energetski što nezavisniji i samostalniji, jer od toga zavisi njihova nacionalna bezbednost. Pored neverovatnih ekonomskih prilika, energetska nezavisnost je pitanje nacionalne bezbednosti - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da su opozicioni predstavnici rekli da ona govori neistinu, da Nemačka neće rudariti litijum, a kada je na svom profilu na društvenoj mreži X (Tviter) podelila podatke o dva tekuća projekta u Nemačkoj - Vulkan i Zinvald, opozicija je rekla da to nije isto.

- Relativizacija. Pa kako nije isto? - rekla je Brnabić.

Informer

Dodala je da je dala predlog da kao parlamentarna delegacija posete Finsku, otvoreni rudnik litijuma, ali da su opozicioni članovi parlamenta to odbili.

- Pozvala sam da idemo da vidimo šta oni rade, pa da vidimo kako bi mi mogli da radimo, oni kažu da neće da učestvuju u tome i da ja idem sama. Ići ću sama, ako niko neće, jer mene zanima i da vidim i da nešto naučim, pa ću doneti ta iskustva. Ali, ako njih ne zanima da odu u Finsku i Nemačku da vide rudnike litijuma i kako su oni zaštitili životnu sredinu, zašto neko mislite da onda njihova borba ima veze sa litijumom i brigom za životnu sredinu? Ne, u pitanju je politička borba - ocenila je Brnabić. 

Predsednica parlamenta je rekla da opozicioni predstavnici koriste temu litijuma za napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i na vlast.

- Ja znam koji je ovo potencijal za Srbiju, i ne mogu da odem kući, sa pozicije javnog funkcionera, a da o ovim stvarima ne pričam. Da li razumete da mi po prvi put u istoriji, zahvaljujući srpskom litijumu, imamo priliku da igramo centralnu ulogu u Evropi, da mi budemo oni koji će izvoziti strateške proizvode u Evropu i ceo svet, u naredih 100 godina - naglasila je Brnabić.