Autor: Informer.rs

30.07.2024.

15:36

Foto: mod.gov.rs

Vesti

Važan jubilej: Obeleženo 185 godina sanitetske službe Vojske Srbije

Obraćajući se prisutnima, ministar Gašić iskazao je poštovanje ljudima koji svakodnevno brinu o zdravlju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije naglasivši da pripadnici sanitetske službe „nose dve uniforme".

- Prva je vojna, koja predstavlja spremnost na požrtvovanje, vernu i patriotsku službu svojoj zemlji i svome narodu. Druga uniforma je beli mantil. Ona simbolizuje univerzalni princip ljudske humanosti. Poziv vojnog lekara, medicinskog tehničara i bolničara uzvišen je, jer u sebi sjedinjuje vrhunska etička i profesionalna načela borbe za slobodu svoje zemlje i nesebičan trud za očuvanje ljudskog života i zdravlja - istakao je ministar odbrane.

On je rekao da je ugled vojnog saniteta građen strpljivo i pažljivo dugih 185 godina i da su u tu čvrstu, monumentalnu strukturu uzidani stručnost i podvizi generacija velikih medicinskih znalaca i pregalaca.

- U ratnim vremenima vojni sanitet dokazivao je sposobnost da spasava živote i čuva zdravlje vojnika i civila u situacijama kada se svaka borba unapred činila izgubljenom. Upravo te, naizgled nemoguće pobede, krepile su veru naših boraca u mnogim ratovima da će, ukoliko se nesreća desi, njihov život biti u dobrim rukama - naglasio je ministar Gašić.

Tom prilikom, ministar odbrane rekao je da je tokom mirnodopskog perioda srpska vojna medicina rasla i razvijala se u nastojanjima da ovlada najsavremenijim znanjima, dijagnostičkim i terapijskim procedurama uz najkvalitetniju opremu.

- Zahvaljujući tome, naša sanitetska služba u mnogim oblastima postala je i ostala etalon medicinske struke u Srbiji, ali i šire. Međunarodnom ugledu naše zemlje pripadnici vojnog saniteta doprinose angažovanjem u mirovnim misijama širom sveta, iz kojih se uvek vraćaju praćeni zahvalnošću i priznanjima - poručio je ministar odbrane i dodao da su godine za nama donele velike izazove poput pandemije kovida koju smo, uz veliki trud i požrtvovanje sanitetske službe, uspešno prebrodili te da smo iz te borbe izvukli mnogo vrednih pouka i korisnih znanja.

Informer

Ministar Gašić naglasio je da je do sada mnogo učinjeno na poboljšanju efikasnosti rada svih medicinskih, stomatoloških i farmaceutskih službi u vojnom zdravstvu.

- Nastavićemo da ulažemo u opremu, infrastrukturu i uslove rada, a posebnu pažnju posvetićemo jačanju kadrovskog potencijala. Uveren sam da će, zahvaljujući podršci rukovodstva države i Ministarstva odbrane, sanitetska služba napredovati i razvijati se prateći najsavremenije svetske trendove, ali nikada ne odustajući od svetlih tradicija na kojima i počiva - rekao je ministar odbrane i čestitajući Dan sanitetske službe zahvalio svima na predanom i profesionalnom radu.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Radivoje Anđelković, u svom obraćanju, rekao je da je svečanost posvećena rodonačelniku vojne hirurške doktrine generalu Mihailu Petroviću.

- Zahvaljujući brojnim ratnim iskustvima, s razvojem ratne hirurgije razvijale su se i druge grane vojne medicine. Upravo se na idejama i delima profesora Mihaila Petrovića, Vladana Đorđevića, Mihajla Markovića i drugih, gradio temelj vojne sanitetske službe, a kompletna srpska medicina formirala postulate rada, koje je zatim usklađivala s potrebama stanovništva. Od tada do današnjih dana, uspesi vojne hirurgije ostaju prepoznatljiv zaštitni znak vojnog saniteta i geslo pod kojim 185 godina dajemo svoj doprinos unapređenju zdravlja građana Srbije - rekao je general Anđelković.

Prema njegovim rečima, vojna sanitetska služba ima zadatak da zaštiti život čoveka, kao najvišu vrednost.

- Snaga vojnog saniteta je u njenim pripadnicima koji predano rade u našim vojnozdravstvenim ustanovama. Svi nivoi zdravstvene zaštite, počev od sanitetskih odeljenja Vojske Srbije, Centra vojnomedicinskih ustanova u Beogradu, Vojne bolnice Niš i Vojne bolnice Novi Sad, kao i Vojnomedicinske akademije, imaju svoju ulogu u očuvanju zdravlja pripadnika Vojske Srbije, ali i celokupnog stanovništva naše zemlje - istakao je general Anđelković i poručio da je zdrav narod sposoban da čuva mir i slobodu otadžbine, a oni koji su tome posvećeni na taj način ispunjavaju zavet naših predaka i ostavljaju potomcima nadu u budućnost.

Na današnjoj svečanosti uručene su vojne spomen-medalje za izuzetne rezultate u vojnoj službi, za revnosnu službu i za zasluge.

Svečanosti su prisustvovali članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, načelnici i upravnici vojnih zdravstvenih ustanova i gosti.

Ranije danas, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general Anđelković i upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr Nebojša Đenić svečano su otkrili spomen-ploču u čast rodonačelniku vojne hirurške doktrine generalu Mihailu Petroviću, na zgradi Prvog hirurškog paviljona u okviru Vojne bolnice Niš.

Savremena vojna sanitetska služba u Srbiji temelji se na tradiciji započetoj 1839. godine kada je ukazom postavljen prvi štabni doktor, što ujedno predstavlja i prvi zvaničan dokument o radu vojne sanitetske službe.