31.07.2024.

10:10

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Kosovo i Metohija je sveta zemlja! Petković naglasio da je Unesko prepoznao izvor problema

- Ako neko misli da će istorijskim revizionizmom i agresivnim delovanjem prema srpskoj baštini na Kosovu i Metohiji moći da se izbriše srpski karakter te teritorije, taj treba da ima na umu da je ta teritorija srpsko izvorište i sveta zemlјa, i da nema sile koja će moći da promeni tu činjenicu - rekao je Petković.

On je u intervjuu za “Kurir” povodom odluke Komiteta Uneska za zaštitu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa da zadrži četiri srpska manastira na Kosovu i Metohiji na listi ugrožene svetske baštine, izjavio da ona doneta “na osnovu objektivnih procena političke i bezbednosne situacije na terenu”.

- I sve dok su manastiri SPC visoko na agendi Uneska, to pruža dodatnu zaštitu od uništenja, oštećenja ili uzurpacije srpskih nemanjićkih zadužbina od strane albanskih ekstremista - rekao je Petković.

On je dodao da je važno što je Unesko prepoznao da je politička situaciju na terenu razlog za nastavak pružanja zaštite ovim spomenicima.

- To dovolјno govori u prilog tome gde je izvor problema i da se Srbi na Kosovu i Metohiji i objekti SPC svakodnevno nalaze pod rizikom od uništenja i nestajanja - naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da su Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška “četiri najlepša srpska pravoslavna spomenika i živa mesta vere na Kosovu i Metohiji”, ali i upozorio da i pored toga što Unesko revnosno brine o njihovoj sudbini, “ispod radara svetske javnosti promiču gotovo svakodnevni napadi na druge srpske svetinje i imovinu SPC u našoj južnoj pokrajini”.

- Nakon decenija prezrivog i često neprijatelјskog odnosa separatističkih političkih vođa na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim, odnosno srpskim svetinjama, danas se suočavamo sa još opasnijom situacijom napada na naše srednjovekovne svetinje koji se sprovodi u vidu negiranja srpskog karaktera tih spomenika i kroz pokušaje njihovog prisvajanja - istakao je Petković.