31.07.2024.

11:34

Foto: printscreen

Vesti

Toliko o životnoj sredini! Branko Pavlović o privatizaciji cementara u vreme Đinđićeve Vlade i laganju građana: Podigli su zagađenje četiri puta!

Pavlović je govorio o periodu pre nego što je postao direktor Agencije za privatizaciju, dakle o vremenu prvih privatizacija koje je uvela Đinđićeva Vlada. 

- Šta mi sve prodajemo u toj ceni... Od cementare "Beočin", mi smo po ugovoru prodali i životnu sredinu. Tamo je Lafarž rekao da će sa gasa, koji je iz Miloševićevog vremena pošto se nalazi u Nacionalnom parku Fruška gora, preći na ugalj, što je, naravno, mnogo jeftinije. Agencija za privatizaciju uopšte nije zatražila da se detaljno definiše nakon kojih instaliranja filtera, sa kojim merenjima zagađenja i tako dalje, će se to eventualno dozvoliti u nekom budućem periodu. Pošto su oni rekli "preći ćemo na ugalj", tako stoji u jednom od njihovih dokumenata, a ti nisi ništa uradio, oni su prešli na ugalj odmah, podigli zagađenje četiri puta. I dok si je došlo do toga da sad stvarno više inspekcija nema kud nego mora za dve godine da ih zatvara, oni su već izvukli 60% cene koju su dali samo na razlici između cene regenta gas, ugalj - kaže Pavlović koji je od aprila do jula 2004. godine bio .

- Recimo kod Kosjerića, oni su investirali iz sopstvenih centa cementare privatizacije investirali iz sopstvenih sredstava. Sad ja tražim kontrolu kako se radi, oni me izveste i kažu "oni tamo investiraju iz sopstvenih sredstava". Ja zovem odmah vlasnike i kažem "pozovite vaše advokate da dođu ovde na razgovor, imamo problem sa izvršenjem ugovora, a on kaže "jeste vi čitali ugovor na srpskom ili na engleskom" - rekao je Pavlović i naveo da je ono što je u ugovoru na srpskom zabranjeno -  "zabranjuje se investiranje iz tekućih prihoda samog Kosjerića", tog pasusa nema na engleskom, a na engleskom u slučaju spora važi verzija na engleskom.

- Dakle, to nije greška u prevodu, to je namerno izostavljen pasus i onda ga kažete "pa, evo objavljen je ugovor na sajtu, svako može da vidi". Potpuno zavaravanje.

Toliko o životnoj sredini za vreme vlasti ovih kojima su danas puna usta tobožnje zaštite životne sredine.