31.07.2024.

14:57

Foto: printscreen

Vesti

Petković sa Devenportom: Očekujemo snažnije angažovanje Oebsa u oblasti zaštite prava Srba

- Na početku razgovora Petković je naglasio da Alјbin Kurti, time što ne želi da formira Zajednicu srpskih opština punih 11 godina, na šta ga obavezuju dogovori iz 2013. i 2015. godine, jasno pokazuje da ga zapravo ne intersuje dijalog. Govoreći o položaju srpskog naroda u pokrajini, direktor Kancelarije je istakao da je prištinski režim stvorio nemoguće uslove za život Srba na KiM, počevši od svakodnevnih nasilnih pritisaka, ugrožavanja lјudskih i političkih sloboda i proizvolјnih hapšenja Srba pod lažnim optužbama za navodne ratne i razne druge zločine, zabrane dinarskog platnog prometa, zabrane prometa robe iz centralne Srbije, gušenja srpskih institucija - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Sve to, nastavlja se, dovelo je do toga da se sa severa tzv. Kosova Srbi kontinuirano iselјavaju i da taj proces traje i dalјe, što su mnogi međunarodni faktori takođe konstatovali.

- I pored nedvosmislenih činjenica koje pokazuju da Priština jednostranim potezima i svakodnevnim incidentima, kontinuirano izaziva eskalaciju stanja na terenu, što može imati opasne i dalekosežne posledice, Beograd ostaje posvećen miru i dijalogu - istakao je Petković.

On je na kraju razgovora naglasio da Beograd očekuje da se Oebs snažnije angažuje u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na tzv. Kosovu i u oblasti uspostavlјanja vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane.

Petković je ukazao na potrebu da te aktivnosti na terenu budu mnogo vidlјivije i intenzivnije.

- U suprotnom, politika koju prištinski režim sprovodi prema srpskom narodu preti da potpuno poništi sve do sada dogovoreno i da dovede do ozbilјnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona, što Beograd nikako ne želi - istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.