02.08.2024.

07:57

Foto: Tanjug/R. Prelić

Vesti

Vučić danas sa Siljanovskom Davkovom! Evo zbog čega predsednica Severne Makedonije dolazi u Srbiju

Kako je najavljeno u programu radne posete, posle obilaska Crkve Svetog Prohora Pčinjskog, u 12.30 predviđen je sastanak predsednice Severne Makedonije sa predsednikom Vučićem, a zatim njihovo obraćanje.

Vučić je nedavno saopštio da će zajedno sa Siljanovskom Davkovom na Ilindan posetiti manastir Prohor Pčinjski. 

''Dogovorili smo se da na Ilindan zajedno posetimo manastir Prohor Pčinjski, što će ujedno biti odlična prilika za dodatno učvršćivanje veza između naša dva naroda. Iskoristio sam priliku da uvaženu koleginicu pozovem da poseti Srbiju, kako bismo konkretizovali neke od planova koji će našu saradnju podići na viši nivo'', naveo je Vučić 23. jula na instagram nalogu posle telefonskog razgovora sa predsednicom Severne Makedonije povodom požara sa kojima se borila ta zemlja.

Siljanovska Davkova zahvalila je na pomoći koju je Srbija pružila u gašenju požara u Severnoj Makedoniji, a Vučić je istakao da je ''značaj regionalne saradnje upravo u tome što jedni drugima možemo najbolje i najbrže da pomognemo''.

On je naveo da je sa Siljanovskom Davkovom razgovarao i o mestu Srbije i Severne Makedonije na agendi proširenja Evropske unije i međusobnoj podršci na putu ka Evropskoj uniji.

Kako je najavljeno iz Skoplja, u delegaciji koju će predvoditi makedonska predsednica biće i potpredsednica Sobranja Vesna Bendevska, potpredsednik Vlade i ministar za odnose sa zajednicama Ivan Stoilković, ambasador Makedonije u Srbiji Nikola Tupančeski.

Vučić je i prošle godine u manastiru Prohor Pčinjski prisustvovao obeležavanju Ilindana sa tadašnjim predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim. 

Severna Makedonija danas obeležava Ilindan - Dan Republike, a ove godine se navršava 121 godina od Ilindanskog ustanka i 80 godina od održavanja Prvog zasedanja ASNOM-a (Antifašističkog sobranja narodnog oslobođena Makedonije).

Manastir Prohor Pčinjski nalazi se na 30 kilometara južno od Vranja, a 2021. godine obeleženo je 950 godina njegovog postojanja i sedam vekova od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio, piše Tanjug.