Autor: Informer.rs

02.08.2024.

10:51

Foto: Tanjug / printscreen

Vesti

(VIDEO) DEBAKL TAJKUNSKE NOVINARKE! Novakovićeva htela da isprovocira Vučića, dobila lekciju koju će dugo pamtiti!

Predsednik je na konferenciji u Vili Mir, kao što je Informer već pisao, opoziciji poslao ponudu za referendum o opozivu predsednika Republike, o čemu je pitanje pokušala da postavi tajkunska novinarka.

Novakovićeva je tvrdila da ne postoje zakonski i ustavni okviri po kome bi mogao da se raspiše referendum o predsedniku, na šta je predsednik žestoko odgovorio demonstrirajući briljantno pravno znanje.

Informer

 

- Naš ustavopisac i ustavotvorac je bio malo mudriji, pa ne dozvoljava jednoj trećini poslanika da odlučuje o tome hoće li izabrani predsednik, kao neko ko ima najveći legitimitet u zemlji, biti opozvan ili ne. Imate pravo na opoziv predsednika Republike, ne na referendum da li ga volite ili ne. Imate pravo na opoziv predsednika Republike, za to vam nije dovoljna jedna, već dve trećine poslanika - objasnio je šef države i dodao je da je spreman da pomogne ljudima u opoziciji koji to žele da dođu do te dve trećine.

- Zamoliću svog prijatelja Miloša Vučevića da poslanici SNS prihvate taj zahtev i da se ide u proceduru opoziva predsednika republike, koja mora da prođe referendomsku proceduru sa odgovorom da ili ne, ili za ili protiv. Sve što sam rekao je u skladu sa Ustavom predsednika Republike - konstatovao je predsednik.

Kako je šef države odgovorio na provokacije tajkunske novinarke pogledajte u snimku od 50.21.

Pomoć roditeljima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će dati sve od sebe da zakon koji se tiče roditeljskog dodatka i koji treba da stupi na snagu 1. novembra važi retroaktivno ili da se pronađe drugi način da se povećanje odnosi i na roditelje koji su dobili decu ranije ove godine.

On je na pitanje N1 o mogućnosti da zakon važi retroaktivno o čemu je ranije govorio, te da se roditeljima koji su dobili decu početkom godine sredstva dodele naknadno, odgovorio da je srećan što su zaintresovani za tu temu, ali je i upitao da li je neko od onih koji dođu kod njih u studio dobio pitanje zašto je roditeljski dodatak u njhovo vreme bio 309 evra, a kod "zlikovca Vučića 4.336 evra, ili kod tebe 1.209, kod Vučića 6.400, pa kod tebe 2.170, a kod Vučića za treće dete 21.000 evra, pa kod tebe 2.500, a kod Vučića 27.000 evra".

- Imamo problem sa retroaktivnošću. Pitanje je kako bi na to reagovao Ustavni sud, ali vam obećavam da ću dati sve od sebe da važi retroaktivnost od, ja sam tada rekao od maja ako se ne varam, jer mislim da je moja reč važna - rekao je Vučić.

Poručio im je i da se ne sekiraju, jer su danas dobili sve, kako je naveo, "i referendum, i opoziv onog koliko toliko želite da mu vidite leđa".

- Sve ste dobili. Samo vam još malo naroda fali...Dakle, daću sve od sebe i zamoliti ljude u vladi, zamoliti i vrhunske pravnike da pokušaju da pronađu rešenje, jer uvek je potrebno bežati od retroaktivnosti, pa da napravimo ili da nađemo neku drugu varijantu kako bismo tim ljudima tu razliku mogli da nadoknadimo. Ali gledaćemo da ljudi koji su od 1. maja dobili dete, drugo, treće, četvrto, prvo da im ne ostanemo dužni, da ne dobiju manje od onih koji će se roditi posle 1. novembra - rekao je predsednik.

Šta je predsednik Srbije rekao o tajkunu Draganu Šolaku, pročitajte u posebnoj vesti.