02.08.2024.

12:04

Foto: printscreen

Vesti

Vučić i Siljanovska nakon sastanka: Razgovarali smo o zajedničkim interesima - Dvoje predsednika obišli Prohor Pčinjski

Po programu radne posete, posle obilaska Crkve Svetog Prohora Pčinjskog, u 12.30 predviđen je sastanak predsednice Severne Makedonije sa predsednikom Vučićem, a zatim njihovo obraćanje.

Obraćanje dvoje zvaničnika

Obraćanje predsednika Vučića 

-  Mi smo srećni što danas možemo da vas ugostimo. Imali smo i bilateralne razgovore imaćemo i zajednički ručak u Vranju i veoma sam srećan što sam mogao da čestitam predsednici Seljanovskoj Davkovoj na pobedi na izborima i da joj poželim uspešan rad u narednim godinama siguran da će Srbija i Severna Makedonija razvijati najbliže moguće odnose da ćemo graditi te naše odnose pažljivo uz poštovanje međusobno i da ćemo raditi na konkretnim projektima. Danas je tu i potpredsednik Vlade gospodin Stojiljković da razgovaramo. Odnosno ja sam izrazio interes Republike Srbije da mi gradimo prugu do Preševa 190 km od Tabanovca do Đevđelije da bismo mogli da imamo brz dolazak do Soluna brzom prugom i mislim da bi to bilo od izuzetnog značaja za obe strane. Razgovarali smo i o svim drugim političkim pitanjima od evropskog puta, problema sa kojima se suočavamo, do toga šta je zajednička muka i zajednički interesi naših naroda i naših zemalja. Želim da čestitam današnji praznik. 

- Molim predsednicu da se u Srbiji oseća kao kod svoje kuće. Uvek je dobrodošla. Mi ćemo pre kraja godine zamoliti predsednicu da dođe u zvaničnu posetu Beogradu i da razgovaramo o svim važnim temama, gde mislim da ćemo imati još više vremena da to učinimo. Naša ekonomska trgovinska razmena je bila na 1,7 milijardi, uveren sam da već u naredne dve godine možemo da idemo preko 2 milijarde evra razmene i još mnogo mnogo toga zajednički da uradimo, od tog do toga da se međusobno podržavamo, ne samo kroz inicijativu Otvoreni Balkan, i već svuda i u svim međunarodnim forumima, organizacijama i institucijama. Još jednom, hvala Vam najlepše, hvala vama vladiko na gostoprimstvu, hvala Vam što ste posetili našu zemlju i želim vam da što češće dolazite i kao što rekoh da se osećate baš kao u svojoj kući. Hvala još jedanput!

Obilazak manastira

Vučić i Siljanovska Davkova obišli su manastir. Siljanovska Davkova je položila cveće ispred Spomen-ploče prvom zasedanju ASNOM-a (Antifašističkog sobranja narodnog oslobođena Makedonije), koje je na današnji dan pre 80 godina održano u manastiru Sv. Prohor Pčinjski.