Autor: Informer.rs

03.08.2024.

18:38

Foto: Foto: Informer

Vesti

STRAH NAM NEĆE ZALEDITI GRUDI! Obavezno pročitajte govor patrijarha Porfirija povodom Dana sećanja na stradale u Oluji!

- Da i ovde, na krvlju plaćenoj grudvi srpske zemlje, potvrdimo svoju veru u mir i slobodu. Da pokušamo da razumemo šta je genijalni Šantić hteo da stvaralački protumači i nagovesti kada je pre jednog stoleća pevao nama, o nama: "Mi put svoj znamo, put Bogočoveka, i silni, kao planinska reka, svi ćemo poći preko oštra kama. Sve tako dalje, tamo do Golgote, i kada nam muške uzmete živote, grobovi naši - boriće se s vama" - citirao je patrijarh.

Poglavar SPC rekao je da se moramo boriti sa protivnicima mira i mrziteljima slobode.

Informer

 

- Isključivo zbog toga, strah nam neće zalediti grudi, volovi trpe jaram a ne ljudi. Bog je slobodu dao za čoveka. Nema tog ubojnog sredstva koje je jače od Hristovog mira u nama i među nama. Mir nema alternativu, slobodom se ne može trgovati - istakao je on.

Patrijarh Porfirije je rekao da progon i egzodus nikada nije bio okidač za očaj među nama, već podstrek za nadu i optimizam.

- Za doček naših dolazećih naraštaja, te silne planinske reke o kojoj je Šantić pevao. Naš narod je kroz smrt i stradanje dosezao vrhunce slobode i života. Ključ svih naših nedoumica je svetosavski program, a odbrana od svih napada kosovski zavet - istakao je poglavar SPC.

Informer

 

Samo kada upoznamo Hrista, i kada se i pored slabosti trudimo da živimo po njegovim pravilima, videćemo kako jeste i kako treba da bude, ističe on.

- Jedino što nas može održati je put Bogočoveka. Ako se budemo držali tog puta, zaista mnogo više od nade ima za nas i za našu decu. Biće i snage, daće Bog. Mir svoj ostavljam vam, mir svoj dajem vam. Ovim rečima Hristos je tešio učenike i apostole, ali i sve potonje sledbenike, moleći se za naše postradale, i tako odužujući najsvetiji dug koji imamo prema njima - naglasio je patrijarh.

Obeležavanje na stradanje Srba u Oluji održava se u Loznici, a možete pratiti uživo na Informer TV ili informer.rs.