05.08.2024.

12:53

Foto: Informer

Vesti

Srbija ima odgovoran pristup! Đurić naglašava: Ukazujemo na sve ono kroz šta prolazi srpski narod na Kosovu i Metohiji!

Podsetio je da se Srbija snažno borila u UN po pitanju Rezolucije o Srebrenici, kao i kada je reč o pokušaju Prištine da postane deo Saveta Evrope.

Naglasio je da je konačni cilj srpske diplomatije da se Srbija u svetu predstavi kao zemlja koja napreduje, koja ima šta da ponudi i neguje dobru saradnju.

- Srbija je zemlja koja je potpuno fokusirana na rast i napredak i koja u potpunosti želi da napravi mrežu prijatelja u regionu i svetu. Da probleme koji su nasleđeni poput nekih od odnosa, čak i unutar kada je reč o našoj južnoj pokrajni, rešava na odgovoran način, boreći se za srpske interese i ukazujući na sve ono kroz šta naš narod prolazi naročito na KiM - istakao je Đurić.

Đurić je istakao da rukovodstvo Srbije predano radi na pozicioniranju zemlje u svetu. Istakao je da se na tom putu suočava sa velikim izazovima.

- Trudimo se da ljude u Srbiji što bolje predstavimo i da ih ne razočaramo i one koji su nam dali poverenje. Imam veliku sreću da sam bio ambasador i svestan sam izazova sa kojima se suočavamo i imam snažnu podršku predsednika, vlade  da nastavimo da unapređujemo naše ministarstvo. Želim da isporučim najbolji diplomatski proizvod - poručio je Đurić.

Podsetio je da je godišnjica stradanja srpskog naroda u Oluji obeležena proteklog vikenda u Loznici, gde se, kako kaže, videla tuga i žal zbog izgubljenih ljudskih života i ljudi koji su ubijeni samo zato što su bili srpskog roda.

- Za duh našeg naroda, za kulturu sećanja, za poziciju Srbije ključno što obeležavamo zločine nad srpskim narodom i ukazujemo da je naš narod imao velike i bolne žrtve - poručio je Đurić.

Poručio je da je za razvoj Srbije veoma značajno da neguje kulturu sećanja, dok sa druge strane radi na institucijalnoj organizaciji, odbrani, ekonomiji, kao i odnosima kako na međunarodnom, tako i na regionalnom nivou.

- Dakle treba da negujemo sećanje i hod u budućnost - zaključio je Đurić.

Kada je u pitanju situacija na Bliskom istoku, ministar Đurić navodi da je ona veoma veoma ozbiljna. 

- Kao meru predostrožnosti zamolili smo naše građane da izbegavaju putovanja u područja zahvaćena ratom i ukoliko je potrebno da kontaktiraju naše ambasade. Američki izbori uvek imaju jako mnogo obrta i političkih iznenađenja i do kraja će biti neizvesna trka - rekao je Đurić i dodao:

- To su izbori koji imaju globalne političke implikacije. Srbi u SAD su više nego ranije aktivni u političkim dešavanjma, i komuniciraju sa svojim kongresmenima. Ima ih više od milion u SAD, postoji 137 hramova SPC i nadam se da će nastaviti da budu aktivni - kaže Đurić i dodaje.

- Politički kurs se menja polako i potrebno je mnogo strpljivog rada i vezivanja sa političkim akterima u najširom spektru i potrudiću se da nastavimo da gradimo srpski lobi u Americi - istakao je ministar spoljnih poslova.