Autor: Informer.rs

05.08.2024.

22:12

Foto: profimedia

Vesti

Srpsko geološko društvo: Geologija i rudarstvo su ključ ekonomskog razvoja svuda u svetu!

"Međutim, ono što jeste činjenica je da geologija i rudarstvo ne samo da omogućavaju eksploataciju mineralnih resursa, koje se koriste u granama kao što su energetika za proizvodnju električne i toplotne energije, građevinska i farmaceutska industrija, metalska i hemijska industrija, već igraju ključnu ulogu u održivom ekonomskom razvoju širom sveta. 

Srpsko geološko društvo veruje da je izuzetno negativna kampanja koja se u poslednje vreme vodi protiv geologije i rudarstva, nastala kao posledica nedovoljnog poznavanja oblasti našeg rada. Geolozi i rudarski inženjeri u Srbiji su oduvek radili izuzetno važne poslove za društvo i državu. Podsetimo se samo ogromnog obima geoloških istraživanja na otvaranju površinskih kopova uglja u Kolubarskom i Kostolačkom basenu, bakra u Boru i Majdanpeku, kao i mnogih drugih objekata koji su temelj privrede Srbije. Svi kapitalni infrastrukturni objekti (kao autoputevi npr.), nisu mogli biti izgrađeni bez odgovarajućih geoloških istraživanja, nijedan kamenolom nije otvoren bez geološkog elaborata i odgovarajuće potvrde nadležnog Ministarstva. Brojne fabrike za flaširanje vode nisu se otvorile same od sebe, nego su te vode prethodno istražili hidrogeolozi. Želimo da ukažemo najširem građanstvu na činjenicu da bez geologa nema nijednog puta u Srbiji, nijednog izvorišta vode za vodosnabdevanje, nijednog rudnika u kome rade hiljade ljudi izdržavajući svoje porodice, nijednog postrojenja za eksploataciju nafte, nema saniranja klizišta, nema predviđanja zemljotresa i procene seizmičkog hazarda. 

Nažalost, ponekad smo i svedoci da neke naše kolege imaju negativan stav povodom eksploatacije mineralnih sirovina. Srpsko geološko društvo se ograđuje od svih izjava koje neko daje u svoje ime pominjući Srpsko geološko društvo, i naglašava da su to isključivo lični stavovi pojedinaca. Stoga podržavamo Zajedničko saopštenje za medije Rudarsko geološkog fakulteta, Geološkog zavoda, Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije, Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije, Tehničkog fakulteta iz Bora i Rudarskog instituta iz Beograda, upućeno medijima u Srbiji. 

Naglašavamo da Srpsko geološko društvo ne traži nikakve privilegije za svoje članove, već samo očekuje normalan odnos prema struci koja svoj posao radi u skladu za zakonima i propisima ove države, etičkim kodeksom i uz puno uvažavanje interesa čitavog društva", stoji u saopštenju koje potpisuje predsednik Srpskog geološkog društva prof. dr Vladimir Simić, dipl.inž.geol.