06.08.2024.

08:31

Foto: Reuter

Vesti

Letnja sezona lova na Vučića: Oni jednostavno žele da ga vide mrtvog i trude se da pripreme narod za tu sliku! (FOTO)

Scenario je napisan, a glavni glumci igraju svoje uloge, neretko se smenjujući u njima. Fabula je uvek ista: Prvo izreknu pretnju, pa je negiraju, tvrdeći da je "izvučena iz konteksta".

Sledi kuknjava i glumljenje žrtve "targetiranja" od strane onih koji su osudili pretnju, da bi se na kraju podsmevali osudama, relativizovali opasnost od pretnje i forsirali tezu da su reakcije na pretnju preuveličane.

Ovaj scenario posebno je učestao i kulminira u poslednjih mesec dana. Letnju sezonu lova na Vučića otvorio je bivši novinar i opozicioni aktivista Srđan Škoro, pozivom na ubistvo Aleksandra i Danila Vučića tuširanjem uranijumom.

Informer

 

Usledio je poziv Biljane Stojković, kopredsednice stranke "Zajedno", da "narod  presudi" Vučiću, koji su sutradan prihvatili opozicioni botovi i objavili foto-montažu obešenog predsednika.

Informer

 

Nedugo zatim novinarka Tamara Skrozza izrazila je žaljenje što Vučić i ljudi iz vlasti nisu pobijeni u noći između 5. i 6. oktobra 2000. godine, da bi sada njen kolega Slobodan Stupar indirektno poručio da ta greška mora da bude ispravljena, sakaćenjem i ubistvom predsednika.

Informer

 

Sve je to relativizovao karikaturista "Danasa" Predrag Koraksić Koraks, sramnom karikaturom na kojoj Vučić sam sebi puca u glavu iz dečjeg pištolja na vodu, čime je poslata poruka da opasnosti po predsednika nema i da je sve to neko umislio.

Informer

 

Akteri pretnji po pravilu podržavaju jedni druge nakon što javnost reaguje na pretnje, ponavljajući pomenute mantre o "izvlačenju iz konteksta", "targetiranju", "crtanju mete na čelu"… Jedan preti, drugi ga teši i podržava, pa ovaj drugi preti, a prvi ga teši i podržava.

Nakon kriminalizacije i dehumanizacije Aleksandra Vučića, kroz serijal laži u medijima pod kontrolom tajkuna Dragana Šolaka, navikavanje javnosti da je sasvim normalno diskutovati o ubistvu predsednika i članova njegove porodice pretposlednji je čin jedne opasne predstave. Predstave koju je ova zemlja već jednom u ovom veku odgledala do kraja i za čiji je poslednji čin zavesa ponovo podignuta.

Oni jednostavno žele da ga vide mrtvog.

Dejan Vukelić