06.08.2024.

13:22

Foto: informer.rs

Vesti

Vesić: Rešavamo decenijski problem kanalizacije obodnih zemunskih naselja

Vesić je precizirao da je predvidjena izgradnja prečišćivača otpadnih voda, nova crpna stanica Batajnica, više od 20 relejnih crpnih stanica, oko 70 kilometara primarnog kolektora, kanalisanje sremskih naselja kao i izgradnja 200 kilometara sekundarne mreže i oko 22 kilometra potisnog cevovoda.

Naveo je da površina batajničkog kanalizacionog sistema, jednog od pet nezavisnih celina beogradskog sistema, obuhvata oko 13.700 hektara, od čega je kanalisano oko 750 hektara površina.

Oko 65.000 građana ima kanalizaciju, ali postoji potreba za priključenjem dodatnih 60.000 korisnika sa područja opština Surčin i Zemun, koja se nalaze izvan granica generalnog urbanističkog plana.

Kanalizacioni sistem zasnovan u naseljima Batajnica, Zemun Polje, Plavi horizonti, Školsko dobro, delu naselja Surčin i delu industrijske zone Gornji Zemun.

Informer

 

Nekanalisana naselja su Grmovac, Ugrinovci, Busije, Šangaj severozapadni deo Batajnice, Altina 2, deo Surčina, Dobanovci, Jakovo, Bečmen, Petrovčić, Boljevci, Progar, naselje Radiofar kao deo PDR "Privredne zone Auto-put" i preostali deo industrijske zone "Gornji Zemun".

Ministar je pojasnio da je u planu da se kanalizacija opštine Surčin, čija izgradnja predstavlja jedan od razvojnih prioriteta, povezuje na batajnički kanalizacioni sistem, pa će u odnosu na sadašnje stanje batajnički kanalizacioni sistem do 2031. godine doživeti značajne promene i proširenja.

Vesić je naveo i da je, umesto prepumpavanja netretiranih upotrebljenih voda direktno u Dunav, predviđena izgradnja prečišćača Batajnica na desnoj obali Dunava.

Osnovni koncept budućeg rešenja evakuacije upotrebljenih voda ostaće nepromenjen i zasniva se na evakuaciji voda preko crpnih stanica "Batajnica" i "Zemun Polje 2", naveo je Vesić i dodao da će se sve vode transportovati na lokaciju budućeg prečišćivača "Batajnica" koji je prema generalnom urbanističkom planu predviđen na desnoj obali Dunava, neposredno uzvodno u odnosu na postojeći izliv.

Priključenje naselja i zona unutar granica podsistema koji danas nisu kanalisani predviđeno je na postojeće crpne stanice, dodao je ministar Vesić.