06.08.2024.

13:35

Foto: informer.rs

Vesti

Vučević sa Đedović Handanović u Resavici - Premijer poručio: Niko nema pravo da potcenjuje rudare i da im zabranjuje rad

Povodom Dana rudara, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i ministarka rudarstva i energetike Duravka Đedović Handanović posetili rudnik "Rembas" u okviru JPPU „Resavica“. 

- Srećno svim rudarima u Srbiji, srećan vam vaš dan, Dan rudara. Hvala našim domaćima na gostoprimstvu i prilici da se uverimo kako se odvija život u rudniku. Rudarstvo jeste i biće deo Srbije. Verujem da Srbija duguje zahvalnost i obavezu prema 38.000 porodica naših rudara koji žive od ovog posla, koji rade težak, visokorizičan posao - rekao je premijer.

Ukazao je da zahvaljujući rudnicima i svim srpskim rudarima, mi danas možemo da punimo mobilne telefone, koristimo sve električne alarate, jer sve to radi na struju, koju imamo pre svega zahvaljujući rudnicima. 

- Ko tvrdi drugačije, laže i obmanjuje građane Srbije. Mi da sporovodimo politiku koja će da zabrani ovim ljudima da rade i da žive, nikada. Nećemo da budemo deo toga. To nije politika u koju verujemo, to nije Srbija u koju verujemo. Mi verujemo da je rudarstvo razvojna šansa Srbije i da su nam Bogom dana sva prirodna bogatstva koja imamo, i rude i minerali - naglasio je Vučević. 


Čestitajući praznik svim rudarima, ministarka Dubravka Đedović Handanović zahvalila im se na požrtvovanosti, hrabrosti i svim rizicima koje preuzimaju svaki dan kada dolaze na posao i na tome što vredno rade da osiguraju da imamo svaki dan dovoljno električne i toplone energije, da vozimo automobile, gradimo kuće, mostove, škole, ali i da imamo dovoljno sirovina za našu hemijsku i farmaceutsku industriju. 

Ona je naglasila da će kao i do sada zaposleni u rudarskom sektoru imati otvorena vrata i sagovornika u Ministarstvu rudarstva i energetike kako bi nastavili da zajednički rešavamo sve izazove. 

- Država će nastaviti da ulaže proizvodnju, poboljšanje uslova rada i obezbeđivanja većih zarada svim našim rudarima. Apel svim zaposlenima koji rade na ovom teškom i odgovornom poslu da poštuju mere bezbednosti i nose zaštitnu opremu, kako bi rizike kojima su izloženi svaki dan sveli na minimum - istakla je ministarka. 

Navela je i da je rudarstvo poslednjih dana izloženo brojnim dezinformacijama, te podsetila da Srbija svoja rudna bogatstva eksploatiše još od Srednjeg veka.

- Podizali smo našu industriju zahvaljujući rudarskom sektoru i to treba da nastavimo da radimo. Ulagaćemo u rudarstvo, ali  ćemo to raditi poštujuci sve zakonske regulative u našoj zemlji,  ali i međunarodne standarde. Podizaćemo standarde kad su u pitanju ekologija, zaštita životne sredine i bezbednost na radu. Odgvorno i posvećeno pristupmao razmatranju bilo kog istraživanja mineralnih resursa.  Istraživanja kao takva ne ugrožavaju nikog i ništa. Ukoliko dođe do eksplotacije to će se raditi isključivo poštujući stroga pravila, tehničko-investicionu dokumentaciju, sve dozvole, koje nadležni organi treba da izdaju - poručila je Đedović Handanović.