Autor: Informer.rs

06.08.2024.

18:29

Foto: Informer

Vesti

Ovo će biti ubedljivo najlepši stadion u regionu! Vučić obišao radove u Surčinu

Predsednik Vučić je krenuo u obilazak radova u 18.30 časova. Sa njim je i Siniša Mali. Vučić je upitao da li su komplikovani radovi.

- Jeste, zbog temperature, zemljište, topografija, mnogo podzemnih voda - rekli su.

Siniša Mali istakao je da su šipovi dugi, da ide i do 25 metara pod zemlju.

- 5.000 kvadrata je samo zelena fasada, biće jedinstvena u Evropi - rekao je Siniša Mali.

- Tu planiramo da otvorimo i veliku ceremoniju otvaranja, kao i zatvaranja. I dalje pregovaramo sa američkom kompanijom. Ima i jedna francuska, nije jednostavno - rekao je Mali.

- To nam je važno za Loznicu, Zaječar. A biće i za Niš, Kragujevac, kad uradimo - rekao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo na izgradnju čitavog kompleksa, spomenuvši i bazene.

- Tu je prilika za sve da možemo da napredujemo, ne samo dodatno u vaterpolu, već i plivanje, umetničko, skokovi, i tako dalje - rekao je Vučić o izgradnji bazena.

- Time ćemo da očistimo i olakšamo brodovima na plovnom putu, da ne moraju da se muče sa sonarima. Mnogo je bezbednije za sve. Mogli ste da udarite taj brod, to bi eksplodiralo i nalelo ko zna kakvu štetu. To je početak čišćenja, još dve i po godine sigurno to nećemo završiti - rekao je Vučić.

- Borićemo se za to da nam Sava i Dunav budu providni kao u Beču. Da probamo to da završimo pre nego što je Pariz sa Senom završio. To su ogromna ulaganja, stotine i stotine miliona evra.

- Došao sam ovde, ovo je praznik, to treba da slavimo. Ovo su ogromne stvari, ovo će biti ubedljivo najlepši stadion u regionu. Onda još malo da napredujemo u fudbalu, promenimo fudbalsku reprezentaciju. Kao što nas je danas Jokić obradovao - istakao je Vučić.

- Australijska ekipa je izuzetna, veoma su hrabri, borbeni na centarskim pozicijama. Tukli su Jokića, sudije su preskočile da sviraju faul na Dobriću... Ali, to je jedna sjajna ekipa sa Izuzetnim Milsom, imaju brzu divlju košarku, nije lako igrati protiv njih. Alal vera svim momcima, Jokiću, ono što je izveo sa onom rampom, dva puta izbijanjem lopte, protivničkim bekovima, čovek je čudo - rekao je Vučić o današnjoj pobedi košarkaša na Olimpijskim igrama protiv Australije.

Poručio je da im želi pobedu protiv Amerike.

Postavljanje šipova za izgradnju Ekspo kompleksa počelo je u februaru, a kamen temeljac za Nacionalni stadion, čiji je kapacitet 52.000 mesta, 1. maja ove godine.

V.d. generalnog direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica rekao je početkom jula za Tanjug da je rok za završetak zone Ekspa koji se prostire na 25 hektara do septembra 2026. godine, a zone Nacionalnog stadiona koji se prostire na 32 hektara do decembra iste godine.

Bjelica je rekao da se izvode pripremnim radovi za izgradnju Nacionalog stadiona i da se vidi kontura kruga koja obuhvata šest hektara samog stadiona. 

"Do sada je pobodeno oko 220 šipova dubine od 20 do 22 metra", rekao je on.

Prema ranije usvojenom planu španskog studija "Fenvik Iribaren", srpski Nacionalni stadion biće na 32 hektara, imaće 4.500 parking mesta i biće jedan od najinovativnijih u Evropi, a gradi se po arhitektonskom rešenju Marka Fenvika.

Predsednik Vučić 1. maja prisustvovao je ceremoniji početka radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona. 

On je tada rekao da će se upravo na Nacionalnom fudbalskom stadionu igrati finale Lige Evrope 2028. godine i dodao da će biti jedan od tri najlepša u Evropi. Dodao je da će o imenu stadiona odlučiti građani.