Autor: Informer.rs

07.08.2024.

12:21

Foto: Ata images

Vesti

Gašić žestoko odbrusio NATO generalu: Nećemo dozvoliti Ponošu da vređa časne oficire!

Kako je rekao, Ponoš je svojevremeno postavljen na dužnost načelnika Generalštaba, a da pre toga nije komandovao ni četom ni bataljonom niti brigadom, kao ni nekim operativnim sastavom.

- Zamislite, čovek koji je na najvišu dužnost u našoj vojsci postavljen isključivo po političkoj liniji, mimo svih pravila i načela profesije, bez iskustva i ugleda među svojim kolegama, dozvolio je sebi da napada i nipodaštava rad, znanje, zvanje i angažovanje časnog oficira i vrhunskog stručnjaka kakav je general Anđelković, koji se tokom karijere isključivo bavio samo svojom strukom - rekao je Gašić.

On je podsetio da je Ponoš na čelo vojske doveden da dovrši ono što je NATO započeo 1999. godine i da se tom zadatku predao u potpunosti, kao i da je u svojoj "reformi" iz vojske isterao ogroman broj časnih i iskusnih oficira, koji su činili okosnicu odbrane zemlje tokom agresije NATO.

- Njihovo znanje i iskustvo bili su pravo blago koga se ni jedan načelnik Generalštaba na svetu ne bi odrekao. Ni jedan, osim Ponoša. On i njegovi politički saborci stoje iza uništavanja ogromnih količina borbene tehnike koju su prvo proglasili 'neperspektivnom', a zatim pretvorili u furdu i prodali u bescenje. Njegovo nasleđe je kadrovsko i tehničko urušavanje vojne moći ove zemlje - rekao je Gašić.

Dodao je da ne može da dozvoli da ljudi poput Ponoša vređaju časne oficire, koji se isključivo bave svojim poslom i nemaju nikakvog dodira s politikom.

- General Radivoje Anđelković je načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane i vrhunski stručnjak na polju veterinarske medicine. Svoj posao tokom celokupne karijere obavljao je savesno i odgovorno. I u ratu i u miru. Bio je u prvim linijama borbe protiv Kovida, dokazao da ume da predvodi i rukovodi. Nemam nikakvu sumnju da će u domenu svojih stručnih kompetencija i velikog iskustva dati pun doprinos radu tima koji je formirao ministar Lončar - rekao je Gašić.

Gašić je naglasio i da je u timu Lončara i načelnik Instituta za medicinu rada VMA potpukovnik Aleksandar Aleksić, a da je general Anđelković tu da bi sve kapacitete Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i VMA stavio na raspolaganje za izvršenje ovog zadatka.