07.08.2024.

13:10

Foto: Informer

Vesti

Dušan Živković obišao blok B3 u Kostolcu: Efikasnost ovog bloka omogućava dobijanje 2.000 gigavat-sati godišnje i 160 novih radnih mesta! (FOTO)

U toku je ispitivanje opreme novog bloka B3 u termoelektrani „Kostolac B“ pred probni rad, što podrazumeva punu snagu na mreži 168 sati, a cilj je da se pokaže da su svi sistemi potpuno u funkciji. Naredni koraci su garancijska ispitivanja koja će pokazati funkcionalne karakteristike bloka čime bi se stvorili uslovi da „Elektroprivreda Srbije“ u oktobru preuzme ovaj novoizgrađeni blok snage 350 megavata i da dobijemo novi kapacitet u elektroenergetskom portfoliju - rekao je Dušan Živković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“, tokom obilaska bloka B3. 


On je naglasio da je po kvalitetu opreme, nivou zaštite životne sredine i sigurnosti sistema, preko priključaka na mreži, blok B3 ispunio visoke standarde kvaliteta. 

Informer

 

- Nakon puštanja u rad očekuje se da po parametrima i kvalitetu imamo najbolji blok u elektroenergetskom sistemu Srbije - rekao je Živković. 


Dejan Ostojić, član Nadzornog odbora EPS AD, posle obilaska bloka B3, rekao je da je ovo veliki korak ne samo za „Elektroprivredu Srbije“, već i za energetsku sigurnost Srbije i svih potrošača, posebno što je ovo najveći izgrađeni blok posle više decenija. 


- Efikasnost ovog bloka omogućava dobijanje 2.000 gigavat-sati godišnje, biće to pouzdana energija koja će svojom efikasnošću zameniti blokove niže efikasnosti. Time smanjujemo emisije uticaja na okolinu i dobijamo najkvalitetniju energiju - rekao je Ostojić.


Obilasku su prisustvovali Veljko Kovačević i Stefan Srbljanović, državni sekretari u Ministarstvu rudarstva i energetike, kao i članovi Izvršnog odbora EPS AD.