07.08.2024.

21:53

Foto: EPA

Vesti

Stejt department javno upozorio Kurtija: Zatvaranje srpskih pošti ugrožava podršku Amerike!

Ovim činom, koji je Evropska unija osudila kao "jednostran i nekoordinisan", flagrantno se krše sporazumi sklopljeni u okviru sporazuma uz podršku dijaloga EU.

Čini se da ukor EU i značajno neodobravanje međunarodne zajednice premijer Aljbin Kurti do sada nije shvatio ozbiljno.

- Koliko crvenih linija na severu Kosova Aljbin Kurti može da krši bez ikakvih posledica? - pitala je Meta Milera, portparola Stejt depertmenta Ksenija Pavlović  iz "The Pavlović Tudej".

- Neću da spekulišem o budućim akcijama - počeo je Miler, naglašavajući zabrinutost SAD zbog nekoordinisanih odluka tzv. Kosova.

- Ono što ću reći jeste da smo zabrinuti zbog kontinuiranih nekoordiniranih odluka rukovodstva tzv. Kosova. Verujemo da su doveli u opasnost prilike koje smo pomogli tzv. Kosovu da stvori - rekao je Blinkenov portparol Met Miler za ovaj medij.

Portparol Stejt departmenta osvrnuo se na učešće SAD na Kosovu - pričajući o američkoj "snažnoj" podršci integraciji tzv. Kosova kao suverene, multietničke demokratije.

- Zabrinuti smo zbog kontinuiranih nekoordiniranih odluka rukovodstva Kosova. Verujemo da su ugrozili mogućnosti koje smo mi pomogli Kosovu da stvori - kazao je portparol Stejt departmenta Met Miler.

Stejt department je decenijama sarađivao sa uzastopnim kosovskim privremenim političkim liderima kako bi podstakao mir i prosperitet u zemlji, istovremeno unapređujući evroatlantske ambicije tzv. Kosova.

Ipak, pod upravom (lažnog) premijera Kurtija, u Vašingtonu postoji opipljiva zabrinutost da privremena kosovska vlada ugrožava sve na čemu su SAD radile na izgradnji u regionu.

- Ono što bismo ohrabrili Vladu tzv. Kosova da uradi jeste da se vrati bliskom i konstruktivnom angažmanu sa Sjedinjenim Državama, sa EU, sa NATO-om i drugim bliskim međunarodnim partnerima tzv. Kosova.

Prema onome što je Met Miler otkrio za The Pavlović Tudej, ova poruka je jasno preneta i javno i privatno vladi tzv. Kosova.

- Pošto to jasno stavljam do znanja, mi smo to jasno stavili do znanja i vladi - potvrdio je Miler.

Zatvaranje pošta u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću izazvalo je oštru osudu Srbije, a predsednik Aleksandar Vučić osudio je akciju kao provokativan potez Kurtija koji ugrožava regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.