09.08.2024.

10:53

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Rudnici u Srbiji se neće zatvarati! Vučević u Žagubici: Trend povećanja zarada rudarima biće nastavljen nadalje

- Bez rudarstva nema daljeg napredka i razvoja zemlje. Rudarstvo je duboko ukorenjeno u istoriju Srbije i biće njena budućnost. Odluka Vlade Republike Srbije u dogovoru sa predsednikom Republike Srbije, da će i ovaj rudnik mrkog uglja u okvoru rudnika Resavica nastaviti da radi do god postoje rezerve uglja, rudari će raditi. Ovde postoje rezerve najmanje od 6-8 godina da se nastavi rudarenje ali uz našu pomoć i duže i postoji dogodvor da se nadalje radi na popravljanju ekonomskog standarda naših rudara. Želim da im se zahvalimo na svemu onome što rade jer, da nemamo ove rudnike, ove rudare, hrabre ljude, ne bi imali danas struju - rekao je između ostalog premijer Miloš Vučević.

Premijer je potom najavio i bolje uslove za rad.

- Trend povećanja zarada rudarima koje pokrenuo predsednik Vučić biće nastavljen nadalje, a takođe će bezbednosni uslovi rada kao bitna stavka, biti podignt na još viši nivo. Pored bolje opreme za rad, instruktaže, spasilačkih četa, zamolio sam rudare ne kao predsednik Vlade, već kao čovek i građanin da malo više povedu računa o sebi. Jer kao što su nekada naši stari rekli: "Ko sebe ne čuva ni Bog ga ne čuva" - podvukao je Vučević.

Predsednik Vlade Republike Srbije zahavlio se svim rudarima rudnika "Jasenovac", kao i ostalima koji rade u rudicima u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju "Resavica" na mukotrpnom radu koji obavljaju, naglasivši da se rudarski posao u Srbiji svrstava među najteže. Izrazio je duboku zahvalnosti tim ljudima i napomenuo da će Vlada Srbije učiniti sve da se za oko 38.000 rudara Srbije stvore što bolji uslovi za život i rad.