09.08.2024.

13:35

Foto: MDULS

Vesti

MDULS u prvih 100 dana Vlade: Stvaramo modernu upravu dostupnu građanima 24 sata 7 dana u nedelji tokom cele godine

Ona je naglasila da je Srbija na dobrom putu stvaranja "države na dugme", kako se i naziva kampanja koja je inicirana pokretanjem "ePisarnice" kao najnovije usluge na Portalu eUprava.

Posredstvom „ePisarnica", digitalnog šaltera na Portalu eUprava, organi su dostupni građanima 24 sata, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini. Putem usluge oko 2.000 postupaka može se obaviti onlajn. Građani ne moraju da znaju ko je nadležan, pretragom ključne reči biraju postupak i elektronski podnose zahtev koji sistem automatski prosleđuje nadležnom organu, obaveštavajući kome je upućen.

Putem usluge omogućeno je praćenje statusa predmeta i slanje dodatne dokumentacije, ako službenik obavesti da je neophodna dopuna. Komunikacija se, dakle, odvija isključivo elektronskim putem. Administracija je umrežena i potpuno digitalizovana zahvaljujući prelasku države na elektronsko kancelarijsko poslovanje tako da, na kraju, i rešenje ili drugi akt stiže građanima elektronskim putem u eSanduče. Putem iste usluge na dobijeno rešenje može se podneti žalba, ako zakon tako predviđa.

Zahvaljujući centralizovanom sistemu i jedinstvenom delovodnom broju, ne otvara se novi predmet i ne kreće sve ispočetka, dokumentacija je u sistemu i biće dostupna nadležnom drugostepenom organu, ako je to potrebno, "na dugme", odnosno "na klik".

Prema njenim rečima, sa sigurnošću se može reći da javna uprava prerasta u servis građanima, te je dodala, da tome doprinosi i činjenica da je početkom maja otvoreno 55. jedinstveno upravno mesto i da to znači da građani, u onim opštinama i gradovima gde postoje ovi moderni uslužni centri, jednim zahtevom i na jednom šalteru mogu da ostvare nekoliko prava.

Pored toga što smo ove godine kroz "Fond za lokal" uložili oko 410 miliona dinara u lokalnu infrastrukturu, nastavili smo da stimulišemo međuopštinsku saradnju, rekla je ona. Objasnila je da će najnovijom izmenom odgovarajućeg Pravilnika, Ministarstvo već u narednom ciklusu moći da podrži i projekte međuopštinske saradnje kao podsticaj širenju mehanizma međuopštinske saradnje, a u cilju boljeg korišćenja resursa i pružanja usluga, a uz veliku uštedu novca u lokalnom budžetu.

Takođe, u oblasti upravljanja ljudskih resursa, sprovedene su neke od prvih aktivnosti u okviru jednogodišnjeg pilot projekta „Uvođenje službenika za etiku i integritet".

Ministarka je poručila da će MDULS nastaviti intenzivno da promoviše javnu upravu kao poželjnog poslodavca, i dodala, da u cilju privlačenja mladih i taletovanih kadrova teku pripreme za organizovanje četvrtog po redu Sajma studentske stručne prakse. Naznačila je i da se zahvaljujući ukupnom napretku u reformi javne uprave, u okviru instrumenta Sektorske budžetske podrške, od EU očekuje direktna uplata u iznosu od 6,4 miliona evra budžetu Republike Srbije.

Pored toga, podvukla je, imali smo veliki broj neposrednih kontakata i obilazaka lokalnih samouprava, susreta sa načelnicima upravnih okruga, ali i partnerima iz međunarodne zajednice i organizacija.