09.08.2024.

17:28

Foto: Shutterstock/profimedia/printscreen

Vesti

Četvorici pilota ubica sudiće se u odsustvu: Bezdušnici bacali rakete na izbegličku kolonu

Kako je saopšteno iz Višeg suda, rešenje o suđenju u odsustvu doneto je 6. avgusta, a okrivljeni su piloti Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina. 

Optužnicom se terete za ratne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva, tokom 7. i 8. avgusta 1995. godine, kada su naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, koje su tada zaprežnim vozilima, traktorima i automobilima bežale iz Hrvatske kroz BiH.

U bezumnom napadu poginuli su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34). 

Više od 50 osoba je ranjeno, najviše dece, od kojih su mnogi ostali doživotni invalidi.

Kada je marta 2022. godine podignuta optužnica protiv četvorice pilota, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je ona "politički motivisana" i da se, kako je naveo, Srbija  mora suočiti sa svojom prošlošću.

Plenković je tada ponovio da će Hrvatska zaštiti optužene pilote:

- Smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana optužnica i tako je gledamo. Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću, sa učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku.