09.08.2024.

18:01

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

'Neophodno da EU proširi sankcije Prištini' - Gujon: Zaštita Srba na Kosovu i Metohiji prioritet

"Svima je jasno da Kurti izaziva nestabilnost na Kosovu i Metohiji. Njegova ekonomska politika godinama unazad nije donela nikakve koristi kosovskim Albancima, a novi izbori se bliže. Nesigurnost svojih politika koje se tiču oblasti svakodnevnog života svih stanovnika na KiM, Kurti nadomešćuje silom na terenu prema Srbima, na taj način kupujući naklonost ekstremnih albanskih elemenata u pokrajini", napisao je Gujon na mreži X.

Ovo je, kako dodaje, jasno celoj Evropi i međunarodnoj zajednici.

"Njegovi podli manevri služe da izazovu sukobe i dodatno zaplaše Srbe a sve pod krinkom ''omogućavanja slobode kretanja'' i ''povezivanja i integrisanja zajednica'', naveo je on.

Međutim, pored javnih osuda koje viđamo sa svih relevantnih adresa, potrebni su konkretni koraci diplomatskih misija u Prištini i evropskih zvaničnika, dodao je.

"Zaštita Srba na Kosovu i Metohiji, ukazivanje na pogubne jednostrane poteze i neizvršenje obaveza prištinskih vlasti iz dijaloga ostaju prioritet. Neophodno je da EU proširi postojeće sankcije prištinskim vlastima naravno, ali pre svega da ih učini delotvornim", zaključio je Gujon.