12.08.2024.

12:50

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Litijum je strateški najvažniji materijal u energetskoj tranziciji! Anderhuber: Projekat "Jadar" stvara radna mesta i dodatnu vrednost za Srbiju

- Ono što pokušavamo da postignemo kolektivno kao društvo jeste da zaštitimo našu planetu i osiguramo prosperitet i visok kvalitet života. Rudarstvo je važan deo ove slagalice, a nalazišta se ne mogu premestiti - u intevjuu za Demostat kaže Florijan Anderhuber, direktor za energiju i klimu u Evropskom udruženju za rudarske industrije, metale i minerale „Euromines“.

Evropska zavisnost od ovog – ali i drugih – ključnih sastojaka zahteva od nas da radimo više sami – i to na pravi način od početka. Za to su, naravno, potrebna dva elementa: razumevanje onoga što imamo u zemlji i partnerstvo sa prijateljima.

Projekat „Jadar“ u Srbiji, na primer, može drastično smanjiti zavisnost Evrope u celini od litijuma, dok istovremeno stvara lokalnu dodatnu vrednost – i sve to primenom najboljih dostupnih tehnologija za rudarenje i preradu. Ovo ne samo da podstiče geopolitičku autonomiju evropske tranzicije, već jača veze između EU i Srbije, stvara radna mesta i dodatnu vrednost za Srbiju, i promoviše vrhunske tehnologije, obezbeđujući vodeću poziciju za odgovorne i održive rudarske tehnologije.