12.08.2024.

14:23

Foto: Tanjug/rts

Vesti

Želi da izgori Republika Srpska?! Bukte strahoviti požari, a Konaković odbija pomoć iz Srbije! (VIDEO)

Gašenje otežava jak vetar. Požar je zahvatio i borovu šumu. Dva helikoptera Helikopterskog servisa Srpske učestvuju u gašenju, kao i helikopter Oružanih snaga BiH.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić apelovao je da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije, bez čije pomoći požar neće biti stavljen pod kontrolu, što u ovom trenutku ne dozvoljava Sarajevo i ministar Elmedin Konaković, piše RTRS.

Da bez pomoći helikoptera MUP-a Srbije neće biti moguće ugasiti požar procenjuje i direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić. Prema njegovim rečima, Sarajevo je odgovorno za svu štetu, koja je sve veća i veća.

- Bez obzira na to što su uključene Oružane snage, ne verujem da možemo ugasiti požar kod NP "Sutjeska". A trebali bi početi gasiti požar na području opštine Bileća. Uputio bih još jednom apel ovima u Sarajevu da odobre helikopter Srbije koji ima vedro pet hiljada litara da dođu da nam pomognu u gašenju požara i odgovorno trvdim da je taj helikopter bio ovdje da bi požar bio ugašen - izjavio je Kusturić, i dodaje:

- Najveća odgovornost je na ministru inostranih poslova Elmedinu Konakoviću, koji skuplja jeftine političke poene dok požar uništava sve pred sobom. Poručujem ovima u Sarajevu, koji sprečavaju dolazak helikoptera iz Srbije, da pronađu pomoć helikoptera iz bilo koje druge države da nam pomogne. Lično ću pohvaliti taj potez - naglasio je Kusturić.

Inače, vremenski uslovi ne pogoduju gašenju vatrene stihije koja se premešta s jednog dijela parka na drugi. Travnate površine gore, a najveći izazov je gašenje požara u visokoj borovoj šumi. Osim dva helikoptera Helikopterskog servisa RS i jednog Oružanih snaga BiH, na terenu su i vatrogasci sa naprtnjačama.

- Ljudi su na terenu, transportovani na lice mesta. Sad pokušavaju sa naprtnjačama jer je nepristupačan teren. Tako da je i rizično, ali, eto, pokušpavamo na sve načine da lokalizujemo požar. Osim ove borove šume koja će sigurno imati, teško će biti za gašenje, jer se stvara podzemni požar i onda je to teško sanirati - rekao je direktor Nacionalnog parka Zoran Čančar.

I pored nadljudskih napora pripadnika Helikopterskog servisa Srpske, u poslednja tri dana, zbog male nosivosti vedara, nema napretka u gašenju požara, upozorava načelnik opštine Foča Milan Vukadinović. Ni to što je u gašenje uključen i helikopter Oružanih snaga ne pomaže. Zbog situacije koja je, kaže, alarmantna, apeluje na ministre u Sarajevu da se odobre svi raspoloživi resursi.

- Mi smo poslali tokom jučerašnjeg dana iskoordinirali sa svim ministarstvima sa svim ljudima, naravno, preko naše Republičke civilne zaštite, jer je to put da uspostavimo kontakt sa nivoom Saveta ministara. I u tom delu apelujem na sve ljude u Savetu ministara koji mogu da pomognu da odobre upotrebu KAM-a od pet hiljada litara nosivosti vedra koji je stacioniran u Trebinju. Imamo informacije da je Srbija voljna da ustupi još takvih helikoptera, jer samo takvi helikopteri bi vrlo brzo ugasili požar - naveo je Vukadinović.