13.08.2024.

08:44

Foto: printscreen

Vesti

Nekažnjenost zločina u Goraždevcu mrlja na obrazu međunarodnih misija! Kancelarija za KiM: Učinjen je greh protiv čovečnosti!

Kancelarija podseća da se navršava dvadeset i jedna godina neizmerne tuge i bola zbog bezumnog terorističkog napada na srpsku mladost, u Goraždevcu.

Tog 13. avgusta 2003 godine, dok su se kupali u reci Bistrici, rafalima iz vatrenog oružja, ubijeno je dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece. Živote su izgubili Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20).

"Za nama je više od dve decenije tugovanja za nastradalom srpskom decom u Goraždevcu i isto toliko godina uzaludnog očekivanja i nade da će taj zločin biti rasvetljen, a deca koja su ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici simbol su stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u godinama nakon dolaska međunarodnih snaga u našu južnu pokrajinu. Oni su ujedno i žrtve sulude ideologije mržnje, koja je usmerena prema čitavom srpskom narodu, njegovom trajanju, istoriji i kulturi na teritoriji Kosova i Metohije i nažalost ta ideologija do danas nije napuštena i ima brojne pristalice i političke sponzore u Prištini", navodi se u saopštenju.

Kancelarija ukazuje da činjenica da dvadeset i jednu godinu ovaj monstruozni teroristički akt nije dobio sudski epilog, ostaje neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodnih misija čiji je osnovni zadatak bio uspostavljanje vladavine prava i zakona na posleratnom Kosovu i Metohiji.

"Zatvarajući istragu o stradanju srpske dece, ali i mnogih drugih naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, učinjen je greh protiv čovečnosti, a demokratski svet je, bez stida, kapitulirao pred ideologijom mržnje i terorizmom. Počinioci ovog zločina, kao i ubice žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva moraju biti kažnjeni u ime pravde, ali i kao dokaz da vreme ideologija mržnje i zla mora ostati zauvek za nama", podvlači se u saopštenju.

Uprkos tragičnom gubitku i svakodnevnim pritiscima, Srbi u Goraždevcu opstaju na svojoj zemlji, čuvajući grobove svoje nastradale dece i predaka i trag srpskog postojanja u Metohiji.

Država Srbija će, naglašava Kancelarija, nastaviti da im pomaže svim raspoloživim sredstvima da opstanu na svojim ognjištima i da očuvaju srpsko ime, koje na kosmetskoj zemlji, u kontinuitetu postoji vekovima, što niko izbrisati ne može.