13.08.2024.

18:42

Foto: pritnskrin

Vesti

Ustaše nastavljaju da se iživljavaju! Poznati beogradski advokat uhapšen zato što voli narodnu muziku

Raz­log je taj što je Be­rić na svom Fej­sbuk na­lo­gu sni­mao se­be dok vo­zi i pe­va pa­tri­ot­ske pe­sme, piše "Politika".

Advo­kat je po­re­klom iz Kni­na i u tom gra­du bio je na od­mo­ru sa još če­tvo­ro ko­le­ga iz Be­o­gra­da.

Vo­ze­ći auto­mo­bil na pu­tu ka Kni­nu, pu­štao je na­rod­nu mu­zi­ku, a za­tim je to emi­to­vao na „Fej­sbu­ku”.

Informer

U po­vrat­ku u Sr­bi­ju, 10. av­gu­sta, po­li­ci­ja ga je za­u­sta­vi­la u Ba­ja­ko­vu. Za­tim je po­zva­na po­li­ci­ja iz Kni­na ko­ja ga je pri­ve­la su­di­ji za pre­kr­ša­je u Ši­be­ni­ku. Be­ri­ću je za­tim iz­re­če­na pre­kr­šaj­na ka­zna od 15 da­na i od­mah je upu­ćen na iz­dr­ža­va­nje.

Advo­kat­ska ko­mo­ra Sr­bi­je upu­ti­la je do­pis am­ba­sa­di Sr­bi­je u Hr­vat­skoj tra­že­ći in­for­ma­ci­je o uhap­še­nom ko­le­gi. Ka­ko na­vo­de, ko­mo­ra mo­li am­ba­sa­dor­ku Je­le­nu Mi­lić da ode u Ši­be­nik i po­se­ti Be­ri­ća ka­ko bi se utvr­di­lo zbog če­ga je i po kom za­kon­skom osno­vu uhap­šen ovaj dr­ža­vlja­nin Sr­bi­je i zbog če­ga je na iz­dr­ža­va­nju ka­zne.

AKS tra­ži i da se utvr­di ka­ko su se pri­pad­ni­ci po­li­ci­je i dru­gi dr­žav­ni slu­žbe­ni­ci od­no­si­li pre­ma nje­go­voj lič­no­sti i da li je bi­lo ne­čo­več­nog po­stu­pa­nja i tor­tu­re, na­ro­či­to po na­ci­o­nal­noj osno­vi. Za­tim, ako je vo­đen kri­vič­ni po­stu­pak, da li je bi­lo po­stu­pa­nja ko­ja se kva­li­fi­ku­ju kao kr­še­nje ljud­skih pra­va i osnov­nih slo­bo­da.

Ko­mo­ra tra­ži da se is­pi­ta da li je Ne­ma­nji Be­ri­ću po­treb­na struč­na po­moć advo­ka­ta ko­jeg bi sam iza­brao ume­sto bra­ni­o­ca po slu­žbe­noj du­žno­sti i po­moć Advo­kat­ske ko­mo­re Sr­bi­je i da li ima mo­guć­nost kon­tak­ta sa po­ro­di­com i pri­stup po­ro­di­ce u po­se­tu.

Ovo ni­je pr­vi put da hr­vat­ske vla­sti Sr­be hap­se zbog mu­zi­ke, bi­lo uži­vo ili na dru­štve­nim mre­ža­ma, sma­tra­ju­ći da su svo­jim pe­sma­ma po­vre­di­li nji­ho­va na­ci­o­nal­na ose­ća­nja.