14.08.2024.

08:55

Foto: Foto: PrintScreen/Društvene mreže, EPA Images

Vesti

KURTIJEV PRLJAVI PLAN! Hoće da napravi haos na jugu centralne Srbije: U sve umešao i ZSO!

U Bujanovcu je nedavno održan skup nekoliko stotina Albanaca, a to je samo jedan od dokaza da Kurti želi nemire da prenese i na jug centralne Srbije, pišu Večernje novosti.

Kako se navodi, sve što se čulo i videlo bila je potvrda da je pravi povod okupljanja čisto politički, a da se istinski organizator nije popeo na binu nego "diriguje iz Prištine".

"Uz podršku svojih političkih pulena, u nekoliko navrata gurao je pitanje 'preševske doline' za briselski pregovarački sto, praveći lažnu paralelu između položaja Srba na KiM i Albanaca na jugu centralne Srbije. To mu je bila i jedna od omiljenih tema kad god je bio pritisnut da objašnjava zašto još nije formirana ZSO", navode "Novosti".

Kako se navodi otvaranje pitanja položaja Albanaca u Srbiji Kurtiju odgovara iz najmanje dva razloga - bliži mu se predizborna kampanja u kojoj biračima nema ništa konkretno da ponudi i pokušava da Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavi u očima međunarodne zajednice kao "loše momke" i kako bi srpskoj strani umanjio pregovarački potencijal.

List prenosi i da je na skupu u Bujanovcu pročitana deklaracija kojom se od vlasti u Beogradu zahteva sprovođenje i poštovanje tri potpisana sporazuma između Vlade Srbije i predstavnika Albanaca, sa akcentom na Plan od sedam tačaka iz 2013. godine o integraciji Albanaca.

Prema rečima direktora Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Nenada Mitrovića pomenuti plan je predviđao razgovore sa albanskim predstavnicima iz Preševa i Bujanovca.

"Razgovore je prekinuo tadašnji narodni poslanik Riza Haljimi iste godine. Uprkos više bezuspešnih poziva za nastavak dijaloga, preko Koordinacionog tela Albanci nisu odgovorili, ali je u međuvremenu sagrađeno vanbolničko porodilište u Preševu i zgrada Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu 2015. što su bili njihovi zahtevi iz Plana u 7 tačaka", rekao je Mitrović.