14.08.2024.

09:36

Foto: Tanjug

Vesti

Nijedna odluka neće biti doneta bez dogovora! Premijer Vučević izričit: Nema nikakvih disonantnih tonova između predsednika i Vlade

Vučević je istakao da se mnogo toga dešava u zemlji i da nema prava za pauzu i odustajanje od najvažnijih projekata koji su zacrtani kroz "Skok u budućnost" i kroz ekspoze Vlade prilikom njenog izbora.

-Sto dana Vlade je bio jedan kratak izveštaj građanima šta je rađeno, sa fokusom šta je ono što treba da bude urađeno i isporučeno za naš narod i državu, na zadovoljstvo svih. Da popravljamo standard građana, da rastu plate i penzije, da završavamo veliko infrastrukturne projekte, da još više ulažemo u zdravstvo, da rešavamo pitanje koje poljorprivrednici očekuju, da čuvamo kulturno- istorijske spomenike i duhovnost. Identitetska pitanja su u fokusu rada ove Vlade, politička borba za KiM, za naš narod tamo, za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Mnogo toga je pred nama, jeste vruće leto, ne samo klimatski, nego i politički- rekao je premijer i dodao:

Bojim se da ne budemo neodgovorni prema budućim generacijama

-Vidim da su se u nekim medijima pojavili različiti natpisi i tekstovi. Nema nikakvih disonantnih tonova između predsednika Republike i Vlade, barem dok ja vodim Vladu, a predsednik Republike je Vučić, toga neće biti. Mi smo pre svega prijatelji, politički saborci, delimo iste vrednosti i imamo iste političke ciljeve. U Vladi se čuju različiti stavovi po pitanju projekta Jadar. Ono što mogu da vam kažem sa punom sigurnošću i odgovornošću, nećemo nikakvu odluku donositi preko noći, poneseni emocijama ili trenutno atmosferom. Ove odluke zahtevaju racionalnost. Nijednu odluku nećemo doneti bez predsednika Republike. Ja sam juče imao vrlo težak razgovor s njim, gde smo sagledavali celu situaciju iz različitih uglova. Ja ne mogu da isključim nijednu opciju, mi ćemo procenjivati špta je najbolje u interesu Srbije i naših građana. Ovo je velika šansa za Srbiju, ali ta šansa ne može da dovede do zastoja u napretku Srbije, mi moramo da idemo u stabilizaciju naše države i sveukupnog društva. Ja se samo bojim da ne propustimo neke šanse koje imamo, da ne budemo neodgovorni prema budućim generacijama i nemam sumnje da sve ono što nam se dešava, pored dela domaće kuhinje, ima i spoljnih uticaja sa svih strana. A kada vidim šta su naslovi u medijima u regionu, vidim da se mnogi raduju eventualnom neuspehu Srbije i unutrašnjim podelama.

Neće biti obojenih revolucija u Srbiji

Predsednik Vlade naveo je da se sve vreme imamo situaciju na KiM, pritiske na Republiku Srpsku te da neko koristi sve ovo da oteža poziciju Srbije, a tu je uvek meta predsednik Aleksandar Vučić.

-Mi ćemo da razgovaramo i sa narodom u tom delu Srbije. Ne mogu da prihvatim i razumem, da neko u Loznici i tom kraju, ima sumnju u politiku koja je dovela dve kompanije, koja je zaposlila više hiljada ljudi, da ova politika koja spaja Loznicu ne samo sa Šapcem, već i Beogradom, Novim Sadu želi loše Loznici, neko ko je rekonstruisao Opštu bolnicu ne želi dobro građanima u tom delu. Taj deo sagledavanja je za mene teško razumljiv i to je nešto što ja ne bih voleo da nas se dešava. Ovo su teme o kojima moramo brižljivo da pričamo, da čujemo struku i vodimo iznad svega računa o zdravlju građana i zaštite životne sredine. Neće biti nikakvog haosa i ludila u Srbiji, neće biti obojenih revolucija, a i ovima spolja da kažemo, nismo mi lutke u nečijim rukama, mi smo ljudi koji su birani od građana da vladamo u njoj. Nema podele u kabinetu predsednika i kabineta Vlade, niti će biti, a da li svi u Vladi podržavaju gotovo sam siguran da ne , ali za sada je stav Vlade da o ovome razgovaramo. Ovo je tema o kojoj mora da se priča narednih 24 meseca. Ovo ne može niko preko noći da reši i da se probudite i imate rudnik, pa ste prijatno ili neprijatno iznenađeni.