15.08.2024.

09:04

Foto: Printscreen/Shutterstock

Vesti

Šiptarski terorista koji je uhapšen po poternici Srbije u bekstvu: Činio jezive zločine, a sud u Skoplju ga častio kućnim pritvorom iz koga je pobegao

Kako prenose makedonski portali Ramadani je pobegao nakon što mu je juče troje sudija krivičnog veća suda u Skoplju odredilo povratak u zatvorski pritvor od 30 dana, zbog opasnosti od bekstva.

- Neko iz Krivičnog suda obavestio je Ramadanija da se vraća u istražni zatvor, pa je on istog trenutka pobegao iz Makedonije - navodi izvor iz istarge za portal "Sakam da kažam".

Ramadani koji je uhapšen u okolini Tetova 17. jula bio je prvo u pritvoru u zatvoru u Skoplju, i određen mu je ekstradicionom pritvor na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, ali mu je nadležni makedonski sud 1. avgusta preinačio meru zatvorskog pritvora u kućni pritvor i on je, prema toj odluci, upućen na adresu u Skoplju, u kuću svog rođaka.

Ovom odlukom on je trebalo da ostane u kućnom pritvoru do 16. avgusta, ali je dva dana pre isteka tog roka i samo nekoliko sati pre odluke da bude vraćen u zatvor, zbog opasnosti od bekstva, on pobegao. 

Kako su nakon hapšenja teroriste šiptarski portali izveštavali Bljerim Ramadani je tokom devedesetih godinaa bio pripadnik OVK u Operativnoj zoni Nerodimlje.

Ova OVK formacija poznata je po progonu više stotina Srba iz samog Uroševca i sela Nerodimlje, Krajište, Veliki i Mali Alaš, Slatina, Goleš, Pomazatin, paljenjem srpskih kuća i rušenjem crkava, kidnapovanjem i ubistvom više desetina Srba i progonom srpskog stanovništva iz opština koje je ta operativna zona pokrivala.